Брак никада није искусио сваки четврти становник Српске

Анита Јанковић
Брак никада није искусио сваки четврти становник Српске

Бањалука - Готово сваки четврти становник РС није ступио у брак, а ако је судити према статистичким подацима, заједнички живот много је омраженији мушкарцима, јер нежења има чак 51.698 више него неудатих жена.

Према подацима Републичког завода за статистику који су добијени пописом становништва из 2013. године, а објављени крајем прошле године, у Српској има 1.005.535 становника старијих од 15 година, а судбоносно "да" никада није изговорило њих 269.618.

Међу невјенчанима готово у свим локалним заједницама предњаче мушкарци, па је тако неожењених њих 160.658. Иако су у укупном збиру жене у РС бројније, оне и чешће ступају у брак, а неудата је свака пета.

Демограф Стево Пашалић каже да је кључни фактор за неулазак у брак лоша економска ситуација. Проблем ствара и неравномјерна насељеност, с обзиром на то да у селима живи знатно више мушкараца, док у градовима предњаче жене.

- Хроничан проблем је да у селима има велики број нежења, јер су се жене махом одселиле у градове. Осим тога, многим мушкарцима је теже, јер се подразумијева да у брак требају ући материјално и стамбено обезбијеђени, док је код жена опуштенија ситуација - појашњава Пашалић.

Он истиче да се мушкарци у просјеку жене у 31. години, док жене на "луди камен" најчешће стају са 28 година.

- Продужено школовање такође је један од битних разлога за пролонгирање рока за ступање у брак и добијање дјеце - каже Пашалић.

Социолог Иван Шијаковић наводи да је институција брака одавно у кризи, јер људи постају све себичнији.

- Брак више није она врста атракције у коју су људи неминовно хрлили. Постао је попут уласка у предузеће, док вам је лијепо ту сте, кад престане одлазите. Већина људи је окренута каријерама, а брак је постао нека врсте сметње, због све изражајнијег хедонизма - појаснио је Шијаковић.

Додао је да су многи данас мање спремни на компромис и објаснио да мушкарци рјеђе ступају у брак од жена, јер лакше долазе до партнерки.

- Мушкарци лакше живе љубавни живот и брже проналазе партнерке, док је женама теже и проблематичније често мијењање партнера - рекао је Шијаковић и истакао да ће брак у наредном периоду још више губити на значају, те да ће се  развијати индивидуализам и себичност. 

У Агином Селу код Бањалуке до 50 година старости има око 40 нежења, док нема ниједна неудата жена, тврди предсједник ове мјесне заједнице Славољуб Зељковић.

- Има код нас и значајан број "старих момака", преко 50 година, али њих не бројимо. Све те нежење углавном живе са родитељима, а не ступају у брак јер немају с ким. Већина жена се поудала, или су се одселиле у град - прича Зељковић.

Број неожењених и неудатих по локалним заједницама у РС

Град    мушкарци   жене

Бањалука   24.418   20.058

Бијељина    13.598   9.721

Приједор   11.552   8.167

Добој   8.582    5.506

Зворник    6.881   4.289

Требиње   4.055  2.744

Источно Сарајево 8.450    6.417

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана