Босна и Врбас прешле коту редовне одбране од поплаве, у порасту Сава

Срна, фото: РЦ Кањон
Босна и Врбас прешле коту редовне одбране од поплаве, у порасту Сава

Источно Сарајево - Ријеке Босна и Добоју и Врбас у Бањалуци прешле су коту редовне одбране од поплава, али се нису излиле, а у порасту је и Сава у Броду и Шамцу, саопштила је Републичка управа Цивилне заштите.

Босна је у Добоју је за 20 центиметара прешла коту редовне одбране од поплава и износи 320 центиметара.

Ванредна одбрана од поплава уводи се када водостај Босне достигне 450 центиметара. Највиши водостај измјерен је 15. маја 2014. године, када је износио 721 центиметар.

Врбас је у Бањалуци три центиметра прешао тачку редовне одбране од поплаве која је на 300 центиметара.

Водостај Саве у Броду и Шамцу је испод коте редовне одбране од поплаве.

Из Републичке управе Цивилне заштите наводе да је у општини Шипово поплављено десетак домаћинстава и да је ријека Плива у селу Дуљци досегла мост.

Воде ријеке Пливе и рјечице Јошавке раније данас су општини Језеро заплавиле двадесетак кућа. У тој локалној заједници сутра ће бити одржана сједница Штаба за ванредне ситуације.

Ријека Укрина у Дервенти се у посљедња три часа повукла 25 центиметара и сада је у кориту. Остало је мало воде у удолинама код градског моста.

Метеоролози за ноћас најављују постепен престанак атмосферских падавина и захлађење, наводе из Републичке управе Цивилне заштите, те поручују да је Специјализованој јединици за заштиту и спасавање на води и под водом наложено да буде у приправности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана