Borovnica iz Srpca ide na tržište EU

Dejan Jovičić
Borovnica iz Srpca ide na tržište EU

Srbac - Četiri proizvođača borovnice sa područja srbačke opštine dobila su zeleno svjetlo za uvođenje međunarodnog standarda za izvoz borovnice na tržište Evropske unije.

Zoran Ivanović, Savo Tomić, Milenko Adamović i Stojan Šuščević izvoziće borovnice zahvaljujući sporazumu koji su nedavno potpisali Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj iz Banjaluke, Udruženje "Bio borovnica" i Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća "Apis" Srbac. Na osnovu tog sporazuma Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj je uplatio 4.000 KM za sertifikaciju, a zajedno sa "Bio borovnicom" je animirao i izabrao proizvođače sa područja opštine Srbac.

- Prije tri godine sam zasadio 1.300 žbunova borovnice na površini od pola hektara. Lani sam imao prinos od 350 kilograma, ove godine očekujem tri puta više, a dogodine se nadam prinosu od oko 2,5 tona, što bi isplatilo troškove proizvodnje i omogućilo pristojnu zaradu - rekao je Ivanović.

Koordinator projekta Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Bojan Čikić kaže da je u planu da projekt bude nastavljen podrškom proizvođačima.

- Postoje i druge kulture koje mogu biti obuhvaćene istim standardom, čime se omogućava lakši plasman na evropsko tržište i na tome ćemo raditi u narednom periodu - istakao je Čikić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana