Boro Marić preteča etike modernog novinarstva

Srna
Boro Marić preteča etike modernog novinarstva

Banjaluka - Boro Marić živio je sa osjećanjem beskrajne odgovornosti prema profesiji i bio je preteča etike modernog novinarstva, rečeno je danas na komemoraciji u Banjaluci povodom smrti ovog uglednog novinara.

Profesor na banjalučkom Fakultetu političkih nauka Miloš Šolaja, koji je novinar i Marićev prijatelj, rekao je da je novinarska profesija uprla svoj prst u Boru, izabrala baš njega i odredila mu sudbinu.

On je rekao da novinarstvo za Boru Marića nije bila samo profesija, već ostvarenje životnih želja, način života, hobi i slobodno vrijeme.

"Boro Marić bio je bard pisanog novinarstva u kojem je svaka riječ morala da bude predstavljena jasnim značenjem i da ima svoje mjesto u stvarnosti", kaže Šolaja.

 Šolaja je rekao da je Marić živio za činjenicu da bude najbrži i da bude tačan.

 Profesor na banjalučkom Fakultetu političkih nauka Nikola Poplašen rekao je da je Boro Marić bio visokoprofesionalan novinar, koji može biti uzor kolegama, navodeći da je on krajnje odgovorno, precizno i uz provjeravanje svih podataka obavljao svoj zadatak.

"Za razliku od drugih, Boro nikada nije zaboravljao moralnu dimenziju svoga posla i uvijek je ispitivao pravilnost i pravičnost informacija do kojih je dolazio, provjeravao izvore sa različitih strana i nakon togao potpisivao svoje tekstove", rekao je Poplašen.

Komemorativnom skupu u Međunarodnom pres centru u Banjaluci prosustvovali članovi porodice Bore Marića, mnogobrojni prijatelji, kolege novinari, te ličnosti iz javnog života.

Boro Marić biće sahranjen na groblju "Sveti Pantelija" u 14.30 časova.

Marić je bio dugogodišnji dopisnik sarajevskog "Oslobođenja", beogradskih "Večernjih novosti", "Dnevnog telegrafa" i "Politike". Više godina obavljao je i dužnost glavnog i odgovornog urednika "Glasa Srpske".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana