Borci bili i ostali čuvari Srpske

Vedrana Kulaga
Borci bili i ostali čuvari Srpske

Banjaluka - Boračka organizacija Republike Srpske (BORS) obilježila je četvrt vijeka postojanja, a to je bila prilika da se još jednom iskaže zahvalnost svim borcima koji su u proteklom ratu stali na branik otadžbine i dali nemjerljiv doprinos za stvaranje i opstanak Srpske.

Povodom proslave jubileja juče je u Banjaluci organizovan forum boraca Srpske sa više od 150 učesnika, na kome je odata pošta onima koji su živote ugradili u temelje Srpske, te otvorena priča o položaju i statusu preživjelih.

Prvi čovjek BORS-a Milomir Savčić kazao je da su ponosni na ulogu koji su imali u stvaranju Srpske.

- Uvijek smo bili i bićemo za Srpsku. Boračka organizacija zauzima stavove o važnim pitanjima za RS i ne ustručavamo se da to javno kažemo. Dnevnom politikom se ne bavimo jer je cilj da sačuvamo jedinstvo i snagu boračke organizacije za krupna pitanja od interesa za Republiku, naciju i statusna pitanja boraca - rekao je Savčić.

Podsjećajući da je BORS formiran prije 25 godina, kazao je da, čuvajući prošlost, njeguju tradiciju i bore se za budućnost, o čemu svjedoči slogan BORS-a "Čuvari prošlosti, borci za budućnost".

Predsjednik RS Milorad Dodik istakao je da je BORS važan dio strukture Srpske, te da članovi te organizacije moraju ostati čuvari Republike.

- Srpski narod zna da slobode nema ako nema države. Zato smo formirali Srpsku. Njena vojska je formirana 12. maja 1992. godine s ciljem odbrane vjekovnih ognjišta srpskog naroda. RS je preživjela teška vremena. Danas je slobodna, sa izazovima, ali spremna da odgovori i da ima svoje jasne politike. Borci su tome dali nesumnjiv doprinos - rekao je Dodik i dodao da će, kada se god stvore mogućnosti, podizati položaj boraca.

Član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić zahvalio je pripadnicima Vojske na ogromnoj ulozi u stvaranju Srpske.

- To je glavni stub na kome je nastala i opstala RS. Uvjeren sam da će BORS nastaviti da poboljšava status boračkih kategorija - rekao je Ivanić.  

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović kazao je da su borci dali najveći doprinos u stvaranju Republike i odbrani srpskog naroda.

- Boračka organizacija je uvijek bila uz borce i svoj narod. Svi zajedno moramo stvoriti još bolje uslove za život i egzistenciju boraca, ratnih vojnih invalida i njihovih porodica - rekao je Čubrilović.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović kazao je da je teško pronaći prave riječi da bi se opisale zasluge policije i boraca.

- Njihov doprinos je nemjerljiv u stvaranju RS. Izgubili smo 23.184 borca i pripadnika policije, uz ogromne civilne žrtve i materijalna razaranja, ali nakon četvorogodišnje borbe dobili smo Srpsku koja je verifikovana u Dejtonu - rekao je Savanović.

Tokom foruma su održane sesije o stradanju Srba na prostorima BiH i o društvenoj ulozi BORS-a, a dodijeljena su i priznanja zaslužnim pojedincima i organizacijama.

Svjetska federacija veterana

Predsjednik Svjetske federacije veterana Dan Vigo Bergtun  rekao je da je ova federacija najveća svjetska organizacija koja okuplja ratne veterane. Jedna od misija te Federacije je, kako je rekao, ne ponovimo istoriju opet.

- Imajte na umu da, ne samo borci, već svi mi imamo potrebu da se brinemo za one koji su se borili za nas. Ne zaboravimo civilne žrtve rata - rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana