Борци били и остали чувари Српске

Ведрана Кулага
Борци били и остали чувари Српске

Бањалука - Борачка организација Републике Српске (БОРС) обиљежила је четврт вијека постојања, а то је била прилика да се још једном искаже захвалност свим борцима који су у протеклом рату стали на браник отаџбине и дали немјерљив допринос за стварање и опстанак Српске.

Поводом прославе јубилеја јуче је у Бањалуци организован форум бораца Српске са више од 150 учесника, на коме је одата пошта онима који су животе уградили у темеље Српске, те отворена прича о положају и статусу преживјелих.

Први човјек БОРС-а Миломир Савчић казао је да су поносни на улогу који су имали у стварању Српске.

- Увијек смо били и бићемо за Српску. Борачка организација заузима ставове о важним питањима за РС и не устручавамо се да то јавно кажемо. Дневном политиком се не бавимо јер је циљ да сачувамо јединство и снагу борачке организације за крупна питања од интереса за Републику, нацију и статусна питања бораца - рекао је Савчић.

Подсјећајући да је БОРС формиран прије 25 година, казао је да, чувајући прошлост, његују традицију и боре се за будућност, о чему свједочи слоган БОРС-а "Чувари прошлости, борци за будућност".

Предсједник РС Милорад Додик истакао је да је БОРС важан дио структуре Српске, те да чланови те организације морају остати чувари Републике.

- Српски народ зна да слободе нема ако нема државе. Зато смо формирали Српску. Њена војска је формирана 12. маја 1992. године с циљем одбране вјековних огњишта српског народа. РС је преживјела тешка времена. Данас је слободна, са изазовима, али спремна да одговори и да има своје јасне политике. Борци су томе дали несумњив допринос - рекао је Додик и додао да ће, када се год створе могућности, подизати положај бораца.

Члан Предсједништва БиХ из РС Младен Иванић захвалио је припадницима Војске на огромној улози у стварању Српске.

- То је главни стуб на коме је настала и опстала РС. Увјерен сам да ће БОРС наставити да побољшава статус борачких категорија - рекао је Иванић.  

Предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић казао је да су борци дали највећи допринос у стварању Републике и одбрани српског народа.

- Борачка организација је увијек била уз борце и свој народ. Сви заједно морамо створити још боље услове за живот и егзистенцију бораца, ратних војних инвалида и њихових породица - рекао је Чубриловић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић казао је да је тешко пронаћи праве ријечи да би се описале заслуге полиције и бораца.

- Њихов допринос је немјерљив у стварању РС. Изгубили смо 23.184 борца и припадника полиције, уз огромне цивилне жртве и материјална разарања, али након четворогодишње борбе добили смо Српску која је верификована у Дејтону - рекао је Савановић.

Током форума су одржане сесије о страдању Срба на просторима БиХ и о друштвеној улози БОРС-а, а додијељена су и признања заслужним појединцима и организацијама.

Свјетска федерација ветерана

Предсједник Свјетске федерације ветерана Дан Виго Бергтун  рекао је да је ова федерација највећа свјетска организација која окупља ратне ветеране. Једна од мисија те Федерације је, како је рекао, не поновимо историју опет.

- Имајте на уму да, не само борци, већ сви ми имамо потребу да се бринемо за оне који су се борили за нас. Не заборавимо цивилне жртве рата - рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана