Борба за заштиту од радиоактивног отпада неће стати

М. Л.
Борба за заштиту од радиоактивног отпада неће стати

Бањалука, Двор - Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић рекла је јуче да ће на идућој сједници Влада разматрати могућност претходне заштите подручја ријеке Уне, а потом и проглашење парка природе.

- Дужином од 95 километара биће проглашена претходна заштита. То је још један аргумент који ће бити на нашој страни у борби против намјере Хрватске да одлаже отпад уз границу са РС, односно са БиХ - рекла је Голићева. Она је додала да је завршена јавна расправа о овом приједлогу те да су општине у сливу ријеке Уне односно Козарска Дубица, Нови Град, Крупа на Уни и Костајница доставиле примједбе.

Хрватска је недавно одбила приједлог Словеније о изградњи заједничког одлагалишта, те се шпекулише да је сада готово извјесно ће овај проблем хрватска страна сама рјешавати на споменутој локацији у општини Двор на Уни. Уколико Хрватска заиста настави да инсистира да на тај начин ријеши спорно питање, из Владе РС најављују и могућност покретања арбитражног процеса и спора пред међународним судовима.

Скупштину општине Двор на Уни јуче су напустили одборници опозиције након јавне расправе о измијењеном просторном плану ове општине, јер владајућа већина није прихватила њихове амандмане, у којима су тражили да се приликом одлучивања о изградњи одлагалишта не може заобићи мишљење општине. Начелник општине Никола Арбутина тврди да у измјенама просторног плана нема ни помена тог одлагалишта.

- Сви у Двору противе се изградњи одлагалишта радиоактивног отпада на Трговској гори и овдје због тога нико не жели улагати - рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана