Борба за дјечаково око, танка линија између игре и трагедије

Анита Јанковић Речевић
Борба за дјечаково око, танка линија између игре и трагедије

Бањалука - Да радознала игра са петардама може бити претворена у трагедију потврђује најновији случај из Бањалуке, гдје је једанаестогодишњи дјечак задобио тешке повреде ока, када је са школским друговима петарду убацио у стаклену боцу која је експлодирала.

Ова несрећа са трагичним посљедицама догодила се у сриједу увече у близини бањалучке Музичке школе, када је седам ученика шестог разреда Основне школе „Иво Андрић“ палило петарде. Да би игру учинили занимљивијом радознали основци су петарду убацили у стаклену боцу, која се приликом експлозије распрсла, а комади стакла су погодили једног од дјечака у главу, нанијевши му тешке повреде ока.

У Универзитетском клиничком центру (УКЦ) РС су истакли да је пацијент Ф. М. (11) на Клинику за очне болести довезен у сриједу око 19 часова са тешком повредом лијевог ока, која је одмах по пријему хируршки збринута. Додали су да је дјечак имао и лакше повреде прстију шаке.

- Здравствено стање пацијента је стабилно и остаће на даљем лијечењу и праћењу. Све даље прогнозе у вези са очувањем функције вида на повређеном оку дјечака су преурањене и неизвјесне - рекли су у УКЦ-у.

Директорица ОШ „Иво Андрић“ Жељка Опачић објашњава да се дјечаци након завршетка наставе нису упутили кући, већ су се у близини школе заиграли петардама.

- Они су у оближњем жбуну прво пронашли стаклену чашу и у њу убацили петарду. Охрабрени тиме што се ништа опасно није догодило, нашли су и стаклену флашу и поновили исто. У флашу су убацили јачу петарду са кратким фитиљем која се брзо активирала, тако да дјечак који је држао боцу није успио да је баци - испричала је Опачићева.

Додала је да су након тога четири дјечака побјегла кућама, док су двојица остала уз друга и дозивала помоћ пролазника.

- Међу дјечацима није било сукоба, све се десило из непажње и радозналости. Једноставно нису размишљали о посљедицама - закључила је Опачићева.

Истакла је да је петарде имало шест дјечака.

- Један је признао да је петарде добио од деде, други да му их је купила мама, а трећи да му је поклонио друг из Словеније и управо та петарда је проузроковала несрећу - рекла је она и навела да су дјечаци који су учествовали у овом случају примјерени и добри ученици.

Психолог у овој школи Ђурђица Јеличић истиче да је овај случај опомена родитељима, школама и комплетном друштву да се морају више бринути о безбједности дјеце.

- Сваке године у децембру организујемо предавања о опасности петарди, али видимо да то није довољно. Родитељи треба да буду одговорнији и да боље контролишу малишане. Неопходно је и пооштрити законске процедуре, да би се видјело ко продаје петарде и какве - рекла је Јеличићева.

Према њеним ријечима, забрињавајуће је то што су четири дјечака побјегла и нису ни покушала да помогну повријеђеном другу, што може значити да дјеца данас имају све мање емпатије.

- Желим вјеровати да су се разбјежали из страха и шока, јер се види да су сви веома уплашени и да су ноћ провели у сузама. Важно је да су све подијелили са родитељима и да нису скривали истину - закључила је Јеличићева.

Из Полицијске управе Бањалука саопштено је да им је овај случај пријављен и да ће предузети све да би утврдили чињенице и одговорност родитеља.

  • Скрећемо пажњу родитељима да дјецу упознају са могућим посљедицама нестручне употребе пиротехнике, да схвате да петарде нису играчке и да не постоји безопасна пиротехника. Родитељи су одговорни за бригу о дјеци, у супротном су законом предвиђене санкције - навели су из полиције.

Казне

У Полицијској управи Бањалука истакли су да се пиротехнички производи за забаву могу продавати у малопродаји само лицима старијим од 18 година и то од 15. новембра текуће до 30. јануара наредне године.

- Казне за лица која пале пиротехничка или експлозивна средства тако да узнемиравају грађане за физичко лице се крећу од 300 до 900 КМ. Предузеће или друго правно лице биће кажњено са 2.000-6.000 КМ, а за одговорна лица у предузећу или другом правном лицу са 400-1.000 КМ - додали су из полиције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана