Борба против зла не смије бити заборављена

Д. Стоканић, Љ. Алексић
Борба против зла не смије бити заборављена

Бањалука - Борили смо се сви - моја мајка, браћа, другови, као и сва остала дјеца која су могла да држе било какво оружје у рукама. И сваки тренутак је био много тежак, али далеко најгоре је било вријеме проведено у логору, одакле смо лавовски покушавали да побјегнемо.

Тим ријечима је деведесетогодишња Бранка Бјелајац из околине Приједора евоцирала успомене на подизање устанака против фашизма у Другом свјетском рату, чија је 75. годишњица јуче обиљежена широм Српске. Овој храброј жени ни године нису биле препрека да дође на Бањ брдо надомак Бањалуке, како би одала почаст борцима НОР-а. Очију пуних суза старица каже да је у рат кренула са 15 година, те да су јој убили оца, само зато што је знао њемачки.

- Мајка, браћа и ја остали смо без игдје ичега. Сва имовина нам је запаљена. Међу нама је владао страх и трепет, јер су фашисти убијали кога су стигли - прошапутала је она.

Заједно са њом на споменик палим борцима НОР-а вијенце су положили и министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић, министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић, те делегације града Бањалука, борачких категорија становништва и СУБНОР-а и остали.

Савановић је истакао да је много Срба страдало и да српски народ треба да зна своју историју како му се не би понављала.

- То зло НДХ, која је проглашена 10. априла 1941, у саставу је имала подручја на којима је живјело око 1,9 милиона Срба над којима је почео терор. Почело је нешто невиђено у цивилизованом свијету, убијање и прогон људи само зато што су Срби, Јевреји, Роми, антифашисти - рекао је Савановић.

Они су, према његовим ријечима, били фокусирани да угуше било који облик отпора политици коју су водили.

- Деведесетих година прошлог вијека поново се појавила политика чији је циљ био да протјера Србе са ових простора, што је војно и политичко руководство Срба тада препознало - нагласио је Савановић и додао да је српски народ створио РС бранећи право на живот и територију.

Ђокић је нагласио да се народ РС налази у колони са другим народима који су били антифашисти и који су успјели да побиједе највеће зло, фашизам.

Предсједник Народне скупштине РС Недељо Чубриловић, честитавши Дан устанка у борби против фашизма свим учесницима НОБ-а и становницима, поручио је да је српски народ Крајине овим устанком међу првима у Европи показао којим путем ће кренути.

Полагањем цвијећа на спомен-обиљежје палим борцима НОР-а овај велики дан за српски народ обиљежен је и у Доњој Трнови код Угљевика, Мркоњић Граду, Сокоцу, Станарима, као и на другим локацијама у РС.

Повеља

Бањалучка градска организација СУБНОР-а додијелила је Петру Ђокићу јубиларну повељу поводом 70 година од ослобођења Бањалуке у Другом свјетском рату.

Повеља му је додијељена за његовање традиција и очување тековина НОР-а, а уручио ју је предсједник бањалучког СУБНОР-а Раде Џајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана