Borački stanovi čekaju novu vladu

Svjetlana Đuričić
Borački stanovi čekaju novu vladu

Banjaluka - Stotine porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida u Srpskoj i dalje čekaju krov nad glavom jer nova uredba o stambenom zbrinjavanju boračkih kategorija, iako usaglašena prije tri godine, još nije usvojena.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije RS Duško Miletić rekao je za “Glas Srpske” da je novu uredbu Vlada RS ranije razmatrala, ali da nije usvojena.

- Nema obrazloženja zašto je uredba na čekanju, ali je najvjerovatniji razlog novac. Kriterijumi u novoj uredbi biće dosta stroži nego u prethodnoj jer je ranije bilo dosta zloupotreba - kazao je Miletić.

On je dodao da se još ne zna ni tačan broj korisnika koji nisu stambeno zbrinuti jer se podaci kojima raspolaže resorno ministarstvo dosta razlikuju od podataka BORS-a.

Predsjednik Saveza udruženja ratnih vojnih invalida (RVI) RS Dragan Vrhovac rekao je da je rad na novoj uredbi počeo na inicijativu ovog saveza, ali da tri godine nisu bile dovoljne da bude usvojena.

- Uredba je trebalo da bude usvojena još 2016. godine, te da 2017. bude raspisan javni poziv za stambeno zbrinjavanje onih koji nisu podnijeli zahtjev na vrijeme po staroj uredbi. Tražili smo da svake godine bude planiran novac za zbrinjavanje makar dijela korisnika, ali ni to nije ispoštovano - istakao je Vrhovac. Naglasio je da se procjenjuje da je ostalo nezbrinuto od 800 do hiljadu ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije i porodica poginulih. 

- Savez udruženja RVI će i dalje insistirati na usvajanju ove uredbe, na šta smo ukazali i mandataru za sastav nove Vlade RS Radovanu Viškoviću na nedavnim konsultacijama - dodao je Vrhovac.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović rekao je da će novi saziv Vlade RS morati to pitanje vrlo brzo otvoriti i usvojiti uredbu u interesu onih koji nemaju krov nad glavom.

- Tačan broj korisnika će se znati kada bude usvojena nova uredba, ali mislim da ih nema mnogo jer smo oko 90 odsto te populacije zbrinuli. Imali smo procjenu da je stambeno nezbrinuto oko 700 korisnika na nivou RS, ali to nije tačan broj. Kad bude usvojena uredba, biće raspisan poziv, pa ćemo tada vidjeti ko ispunjava kriterijume - rekao je Savanović.

Dodao je da su za boračku populaciju do sada sagrađene 3.342 stambene jedinice.

- U proteklom periodu smo koristili kredit za ovu namjenu, pa je moguće da će tako biti i kod nove uredbe - naglasio je Savanović.

Zloupotrebe

Iz boračkih udruženja kažu da su kod primjene prethodne uredbe otkrivene brojne zloupotrebe.

- Bilo je slučajeva da su pojedini korisnici lažnim ugovorom prikazivali da su podstanari, pa bi nekretninu odmah po dobijanju prodali ili izdali. Bilo je i razvoda da bi se došlo do nekretnine. U jednoj opštini bio je slučaj da su svi dodijeljeni stanovi prodati ili dati u zakup - rekli su iz boračkih udruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana