Борачки станови чекају нову владу

Свјетлана Ђуричић
Борачки станови чекају нову владу

Бањалука - Стотине породица погинулих бораца и ратних војних инвалида у Српској и даље чекају кров над главом јер нова уредба о стамбеном збрињавању борачких категорија, иако усаглашена прије три године, још није усвојена.

Предсједник Предсједништва Борачке организације РС Душко Милетић рекао је за “Глас Српске” да је нову уредбу Влада РС раније разматрала, али да није усвојена.

- Нема образложења зашто је уредба на чекању, али је највјероватнији разлог новац. Критеријуми у новој уредби биће доста строжи него у претходној јер је раније било доста злоупотреба - казао је Милетић.

Он је додао да се још не зна ни тачан број корисника који нису стамбено збринути јер се подаци којима располаже ресорно министарство доста разликују од података БОРС-а.

Предсједник Савеза удружења ратних војних инвалида (РВИ) РС Драган Врховац рекао је да је рад на новој уредби почео на иницијативу овог савеза, али да три године нису биле довољне да буде усвојена.

- Уредба је требало да буде усвојена још 2016. године, те да 2017. буде расписан јавни позив за стамбено збрињавање оних који нису поднијели захтјев на вријеме по старој уредби. Тражили смо да сваке године буде планиран новац за збрињавање макар дијела корисника, али ни то није испоштовано - истакао је Врховац. Нагласио је да се процјењује да је остало незбринуто од 800 до хиљаду ратних војних инвалида од прве до четврте категорије и породица погинулих. 

- Савез удружења РВИ ће и даље инсистирати на усвајању ове уредбе, на шта смо указали и мандатару за састав нове Владе РС Радовану Вишковићу на недавним консултацијама - додао је Врховац.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић рекао је да ће нови сазив Владе РС морати то питање врло брзо отворити и усвојити уредбу у интересу оних који немају кров над главом.

- Тачан број корисника ће се знати када буде усвојена нова уредба, али мислим да их нема много јер смо око 90 одсто те популације збринули. Имали смо процјену да је стамбено незбринуто око 700 корисника на нивоу РС, али то није тачан број. Кад буде усвојена уредба, биће расписан позив, па ћемо тада видјети ко испуњава критеријуме - рекао је Савановић.

Додао је да су за борачку популацију до сада саграђене 3.342 стамбене јединице.

- У протеклом периоду смо користили кредит за ову намјену, па је могуће да ће тако бити и код нове уредбе - нагласио је Савановић.

Злоупотребе

Из борачких удружења кажу да су код примјене претходне уредбе откривене бројне злоупотребе.

- Било је случајева да су поједини корисници лажним уговором приказивали да су подстанари, па би некретнину одмах по добијању продали или издали. Било је и развода да би се дошло до некретнине. У једној општини био је случај да су сви додијељени станови продати или дати у закуп - рекли су из борачких удружења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана