Bolji uslovi za liječenje pacijenata u oblasti mentalnog zdravlja

Anita Janković Rečević
Bolji uslovi za liječenje pacijenata u oblasti mentalnog zdravlja

Banjaluka - Tri psihijatrijske ustanove i jedan dom za osobe sa invaliditetom na području Srpske dobiće novo ruho, zahvaljujući projektu izgradnje i modernizacije medicinskih objekata u oblasti mentalnog zdravlja vrijednom 15 miliona KM, koji će pacijentima obezbijediti bolje uslove liječenja, a zaposlenima olakšati rad.

Rekonstrukcija i gradnja ovih objekata biće omogućena zahvaljujući zajmu od 22 miliona maraka, koji je BiH odobrila Razvojna banka Savjeta Evrope. Kreditna sredstva biće utrošena za izgradnju i modernizaciju psihijatrijskih klinika u Banjaluci, Modriči, Sokocu, Sarajevu i Mostaru, a dio novca dobiće i Dom za lica sa invaliditetom u Višegradu. Cilj je da bude poboljšana funkcionalnost zgrada, s posebnim naglaskom na bolju energetsku efikasnost i korišćenje obnovljivih izvora energije.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić pojasnio je da je riječ o zajedničkom projektu vlasti u BiH, UNDP-a i Razvojne banke Savjeta Evrope.

- Za rekonstrukciju četiri ustanove u RS dobićemo oko 15 miliona KM. Očekujemo da realizacija projekta započne na proljeće iduće godine, a prije toga neophodno je da završimo ratifikaciju svih sporazuma. To pitanje podrazumijeva i pružanje određenih garancija. Aktivnosti u vezi sa izradom tehničke dokumentacije radi UNDP - naveo je Šeranić i dodao da će novac biti uložen za modernizaciju Klinike za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS, Specijalne bolnice za psihijatriju u Sokocu, Bolnice za hroničnu psihijatriju u Modriči, te Doma za lica sa invaliditetom u Višegradu.

Načelnica Klinike za psihijatriju UKC RS Nera Zivlak-Radulović istakla je da će planirana ulaganja imati veliki značaj, kako za pacijente tako i za osoblje, koje 24 časa 365 dana psihijatrijskim pacijentima pruža adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

- Zahvaljujući novim uslovima rada naši zaposleni će dobiti priliku za sprovođenje najnovijih metoda u liječenju, koji će biti usklađeni sa evropskim standardima - rekla je Zivlak-Radulović.

Direktorica Specijalne bolnice za psihijatriju u Sokocu Biljana Renovica-Cvijetić navela je da je ova zdravstvena ustanova izgrađena 1958. godine, te da u njene objekte nije ulagano duže od 40 godina.

- Konačno ćemo dobiti šansu za stvaranje boljih uslova za naše štićenike. Kandidovali smo nekoliko projekata vrijednih oko šest miliona KM i u planu imamo kompletnu sanaciju više objekata. Za odjeljenje psihogerijatrije gradićemo novu zgradu - rekla je Renovica-Cvijetić.

Vijest o odobrenim sredstvima obradovala je i rukovodstvo Bolnice za hroničnu psihijatriju u Modriči.

- Za projekte koje smo predvidjeli potrebno nam je oko četiri miliona KM i to će biti jedna od najvećih investicija u posljednjih 20 godina. Sredstvima koje dobijemo planiramo izgraditi stacionarni dio bolnice sa 120 kreveta, zatim prostor za radnu terapiju, kuhinju i upravnu zgradu. Novac ćemo uložiti i za poboljšanje energetske efikasnosti drugih objekata koji su u sastavu bolnice - rekao je direktor Bolnice za hroničnu psihijatriju u Modriči Milenko Đukić.

Direktor Doma za lica sa invaliditetom u Višegradu Zoran Vasiljević je kazao da bi ustanovi na čijem je čelu trebalo da pripadnu 1,34 miliona KM.

- Radićemo adaptaciju pet paviljona. Mijenjaćemo krov, stolariju, fasadu, a biće i dosta unutrašnjih radova - rekao je Vasiljević.

Standardi

Kreditnim sredstvima Razvojne banke Savjeta Evrope objekti će biti uređeni u skladu sa standardima Evropske unije i Svjetske zdravstvene organizacije, a korist od toga, osim medicinskog osoblja, prema procjenama, imaće i oko 900 osoba koje su rezidentni pacijenti u šest klinika u BiH. Savremeni uslovi rada olakšaće i liječenje više hiljada ambulantnih pacijenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana