Bolji položaj boračkih kategorija zajednički cilj

Svjetlana Šurlan
Bolji položaj boračkih kategorija zajednički cilj

Banjaluka - Memorandum o saradnji Vlade Republike Srpske i Boračke organizacije Republike Srpske (BORS), čiji je cilj poboljšanje statusa boračkih kategorija, preciziran je i uskoro bi trebalo da bude potpisan.

Predsjednik BORS-a Milomir Savčić rekao je da je Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS zahtjeve BORS-a uglavnom prihvatilo, uz određene dopune, te da uskoro očekuje sastanak s premijerkom RS Željkom Cvijanović.

- Memorandumom će biti definisan status BORS-a, rješavanje statusa demobilisanih boraca koji imaju 65 godina starosti a ne ispunjavaju oba uslova za penziju ili su nezaposleni, te pitanje stambenog zbrinjavanja boračke populacije i njihovih porodica - rekao je Savčić.

Što se tiče statusa organizacije, Savčić kaže da će memorandumom biti istaknut značaj BORS-a, odnosno činjenično stanje.

- To je reprezentativna organizacija u oblasti zaštite boračkih prava, po broju članova, po teritorijalnoj zastupljenosti, po zakonskim ovlašćenjima, a i po istorijskoj ulozi - istakao je Savčić i dodao da je definisanje ovog pitanja memorandumom prelazno rješenje, do donošenja novog zakona o udruženjima i fondacijama.

Kada je u pitanju stambeno zbrinjavanje porodica poginulih, Savčić je rekao da je memorandumom predloženo da se prvo obavi registracija mogućih korisnika stambenog zbrinjavanja.

- Imamo problema da utvrdimo tačan broj. Oglasićemo javni poziv, izvršiti registraciju, zatim formirati komisije da provjere da li prijavljeni ispunjavaju kriterijume za dodjelu stambene jedinice ili jednokratne novčane pomoći - kazao je Savčić.

U vezi sa pitanjem statusa demobilisanih boraca bez penzije ili onih koji su nezaposleni, dodao je da je i tu neophodno utvrditi tačne podatke i materijalno stanje boraca.

- Nisu svi u istoj poziciji. Blizu smo dogovora o rješavanju ovog pitanja i ne mogu ništa govoriti dok ne bude definisano - rekao je Savčić.

U Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite RS su rekli da je ministar Milenko Savanović razgovarao prošle sedmice sa Savčićem i predsjednikom Predsjedništva BORS-a Duškom Miletićem.

- Memorandum o saradnji između Vlade Srpske i BORS-a bi u najskorije vrijeme trebalo da bude potpisan. Tokom razgovora preciziran je sadržaj ovog memoranduma koji bi, kako je zajednički ocijenjeno, trebalo da poboljša status boračkih kategorija u Srpskoj - istakli su u Ministarstvu.

Status udruženja

S obzirom na to da u Srpskoj postoji 11 organizacija koje predstavljaju boračku populaciju, Milomir Savčić kaže da BORS nikome ne osporava pravo da nekog zastupa, ali da je potrebno izbjeći nedoumice u vezi sa reprezentativnošću.

- Želimo da izbjegnemo to da neko može da ospori određena pitanja, kao što je bio slučaj sa poboljšanjem položaja demobilisanih boraca gdje je jedna organizacija iznijela stav o tome, a u svom sastavu uopšte nema demobilisanih boraca - kazao je Savčić.

Pitanja definisana memorandumom

- status BORS-a

- pomoć demobilisanim borcima

- stambeno zbrinjavanje boračkih kategorija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana