Бољи положај борачких категорија заједнички циљ

Свјетлана Шурлан
Бољи положај борачких категорија заједнички циљ

Бањалука - Меморандум о сарадњи Владе Републике Српске и Борачке организације Републике Српске (БОРС), чији је циљ побољшање статуса борачких категорија, прецизиран је и ускоро би требало да буде потписан.

Предсједник БОРС-а Миломир Савчић рекао је да је Министарство рада и борачко-инвалидске заштите РС захтјеве БОРС-а углавном прихватило, уз одређене допуне, те да ускоро очекује састанак с премијерком РС Жељком Цвијановић.

- Меморандумом ће бити дефинисан статус БОРС-а, рјешавање статуса демобилисаних бораца који имају 65 година старости а не испуњавају оба услова за пензију или су незапослени, те питање стамбеног збрињавања борачке популације и њихових породица - рекао је Савчић.

Што се тиче статуса организације, Савчић каже да ће меморандумом бити истакнут значај БОРС-а, односно чињенично стање.

- То је репрезентативна организација у области заштите борачких права, по броју чланова, по територијалној заступљености, по законским овлашћењима, а и по историјској улози - истакао је Савчић и додао да је дефинисање овог питања меморандумом прелазно рјешење, до доношења новог закона о удружењима и фондацијама.

Када је у питању стамбено збрињавање породица погинулих, Савчић је рекао да је меморандумом предложено да се прво обави регистрација могућих корисника стамбеног збрињавања.

- Имамо проблема да утврдимо тачан број. Огласићемо јавни позив, извршити регистрацију, затим формирати комисије да провјере да ли пријављени испуњавају критеријуме за додјелу стамбене јединице или једнократне новчане помоћи - казао је Савчић.

У вези са питањем статуса демобилисаних бораца без пензије или оних који су незапослени, додао је да је и ту неопходно утврдити тачне податке и материјално стање бораца.

- Нису сви у истој позицији. Близу смо договора о рјешавању овог питања и не могу ништа говорити док не буде дефинисано - рекао је Савчић.

У Министарству рада и борачко-инвалидске заштите РС су рекли да је министар Миленко Савановић разговарао прошле седмице са Савчићем и предсједником Предсједништва БОРС-а Душком Милетићем.

- Меморандум о сарадњи између Владе Српске и БОРС-а би у најскорије вријеме требало да буде потписан. Током разговора прецизиран је садржај овог меморандума који би, како је заједнички оцијењено, требало да побољша статус борачких категорија у Српској - истакли су у Министарству.

Статус удружења

С обзиром на то да у Српској постоји 11 организација које представљају борачку популацију, Миломир Савчић каже да БОРС никоме не оспорава право да неког заступа, али да је потребно избјећи недоумице у вези са репрезентативношћу.

- Желимо да избјегнемо то да неко може да оспори одређена питања, као што је био случај са побољшањем положаја демобилисаних бораца гдје је једна организација изнијела став о томе, а у свом саставу уопште нема демобилисаних бораца - казао је Савчић.

Питања дефинисана меморандумом

- статус БОРС-а

- помоћ демобилисаним борцима

- стамбено збрињавање борачких категорија

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана