Бољи дани за потрошаче

Срна
Бољи дани за потрошаче

Сарајево - Савјет министара БиХ данас је на приједлог Министарства спољне трговине и економских односа БиХ усвојио програм за заштиту потрошача БиХ за ову годину.

У саопштењу Савјета министара БиХ наводи се да је овај програм припремио Савјет за заштиту потрошача БиХ с циљем унапређења квалитета живота грађана и усклађивања ове области са законодавством ЕУ.

Програм, који је у функцији креирања политике заштите потрошача, дефинише приоритете и одређује пакет мјера које ће институције у БиХ провести у утврђеним роковима.

У провођење пакета мјера су, између осталих, укључени Министарство спољне трговине и економских односа, Канцеларија за ветеринарство БиХ, Управа за заштиту здравља биља БиХ, Савјет за заштиту потрошача БиХ, Омбудсман за заштиту потрошача БиХ, Конкуренцијски савјет БиХ, Агенција за безбједност хране БиХ, Агенција за надзор над тржиштем БиХ, Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ, удружења потрошача.

Савјет министара БиХ размотрио је седми извјештај Министарства спољне трговине и економских односа БиХ о реализацији Мапе пута с циљем стварања услова за извоз производа животињског и биљног поријекла.

Институцијама БиХ препоручено је да интензивирају активности ради стварања неопходних претпоставки за потпуну реализацију Мапе пута.

Мапа садржи 13 активности које треба да проведу Агенција за безбједност хране БиХ, Канцеларија за ветеринарство БиХ и Управа за заштиту здравља биља БиХ, министарства Републике Српске и Федерације БиХ надлежна за пољопривреду и то област аграрних политика, система безбједности хране које укључују ветеринарство и заштиту биља, те Институт за акредитовање БиХ, инспекторати и Спољнорговинска комора БиХ. 

Усвојен извјештај о извршењу буџета   

Приходи и добит у буџету институција БиХ у првој половини ове године износили су 489.181.726 КМ, а укупно извршени расходи 403.880.847 КМ, наводи се у Извјештају о извршењу буџета институција и међународних обвеза БиХ, који је данас усвојио Савјет министара БиХ.

Плате и накнаде запослених у институцијама остале се на истом нивоу као у протекле двије године, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Уштеде су остварене на репрезентацији и издацима за фиксну и мобилну телефонију након примјене интерних правилника у овим областима, наводи се у Извјештају Министарства финансија и трезора БиХ.

У првој половини ове године измирене су све доспјеле обавезе по основи сервисирања спољњег дуга од 395,31 милиона КМ, од чега се на отплату главнице односи 346,85 милиона КМ, а на отплату камата, сервисних и других трошкова 48,46 милиона КМ.

Овај Извјештај ће бити упућен Предсједништву БиХ и Парламентарној скупштини БиХ.

Савјет министара БиХ упознат је са Информацијом Дирекције за економско планирање о фискалној одрживости БиХ у којој се наводи да задуженост од 42,4 одсто БДП-а сврстава БиХ у групу ниже задужених транзицијских земаља.

Верификовани укупни дуг на крају 2013. године био је нижи за скоро четири одстотна бода БДП-а и износио је 38,6 одсто, док је коначни стварни ниво дуга вјеројатно и нижи, с обзиром на то да је тржишна вриједност обвезница старе девизне штедње и ратне одштете на берзама знатно испод номиналне вриједности укључене у процјену.

Дуг Републике Српске износи 55, а Федерације БиХ /ФБиХ/ 37 одсто БДП-а, укључујући такозвани потенцијал унутрашњег дуга, али је и у овом случају задуженост знатно нижа, када се умјесто законског укључи стварно верификовани унутрашњи дуг.

У том случају задуженост Републике Српске износила би 50, а ФБиХ 33,6 одсто ентитетског БДП-а. 

Штете и губици од поплава скоро 15 одсто БДП-а

Процјењује се да су поплаве у БиХ узроковале штету и губитке готово 15 одсто бруто друштвеног производа /БДП/, од чега је у штети 9,3 одсто, а у губицима 5,6 одсто БДП-а, што износи око 1,27 милијарди евра у штети и 63,39 милиона евра у губицима, наводи се у информацији Министарства иностраних послова БиХ.

Савјет министара БиХ упознат је данас о Информацији Министарства иностраних послова о активностима Министарства након одржане Међународне донаторске конференције у Бриселу, које ће, у складу са надлежностима, бити настављене у континуитету.

На донаторској конференцији за БиХ обезбијеђено је око 810,4 милиона евра, од чега су 670,7 милиона евра кредити, а 139,7 милиона евра грантови, као и 41,4 милиона евра грантова за пројекте регионалне сарадње са Србијом, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Савјет министара БиХ усвојио је данас и Информацију Дирекције за европске интеграције о програмима територијалне сарадње са земљама чланицама у вези с потписивањем писама сагласности прије подношења на одобрење Европској комисији.

Овлаштен је директор Дирекције за европске интеграције Невенка Савић да у својству IPA координатора потпише писма сагласности за четири програма територијалне сарадње 2014. - 2020. који укључују земље чланице ЕУ.

Ријеч је о програмима сарадње: "Дунавски транснационални програм", који је вриједан 19,8 милиона евра за земље IPA /учеснице програма Србија, Црна Гора, БиХ/; Јадранско-јонски транснационални програм, вриједан 15,69 милиона евра за земље IPA /учеснице програма Албанија, Црна Гора, Србија и БиХ/; Медитерански транснационални програм вриједан 9,3 милиона евра за земље IPA /учеснице програма Албанија, Црна Гора и БиХ/ и IPA Програм прекограничне сарадње Хрватска - БиХ - Црна Гора, вриједан 25 милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана