Bolja saobraćajna infrastruktura je preduslov za razvoj turizma

Glas Srpske
Bolja saobraćajna infrastruktura je preduslov za razvoj turizma

Banjaluka - Druga Međunarodna konferencija turizma, održana u petak 19.04.2019. godine u Kulturnom centru Banski dvor, privukla je niz panelista koji su raspravljali o tendencijama u turizmu, mogućnostima i preduslovima za njegov razvoj.

Na ovoj je konferenciji Ministarstvo trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske predstavljala Dragana Ristić, pomoćnica ministra za turizam. Ona je učestvovala u okviru panela pod nazivom "Turistička infrastruktura - saobraćajna povezanost".

Ovaj je panel privukao veliku pažnju jer je otvorio bitno pitanje, a to je saobraćajna povezanost turističkih kapaciteta. Bez dobre saobraćajne infrastrukture nije moguć intezivniji razvoj turizma i privlačenje novih turista.

Prosječan turista, osim zanimljivog sadržaja, kvalitetnog smještaja i ljubaznih domaćina, želi i bezbjedan i kvalitetan pristup turistčkim destinacijama i znamenitostima. U tom kontekstu neophodan je razvoj kvalitetnih puteva i željeznica, kao i odgovarajući avio saobraćaj. To su projekti koji, primarno, ne zavise od turističkih radnika, već od onog dijela entitetskih i lokalnih vlasti koji se bave razvojem saobraćajne infrastrukture. A ona godinama u Republici Srpskoj napreduje.

Ovo je istakla i Dragana Ristić, pomoćnica za turizam u Ministarstvu trgovine i turizma Vlade Republike Srpske.

U svome izlaganju Ristićeva se osvrnula na postojeću saobraćajnu povezanost turističkih potencijala u Srpskoj, značaj izgradnje autoputeva prema Gradišci i Doboju, kao i značaj Banjolučkog aerodroma kojim dolazi sve veći broj turista.

Saradnja različitih nivoa vlasti u cilju poboljšanja saobraćajne infrastrukture put je ka bržem i kvalitetnijem razvoju turizma u Republici Srpskoj. A on je u konstantnom rastu i sve više čini jednu od najprofitabilnijih grana privrede. Turizam je velika šansa za ukupan privredni razvoj Republike Srpske, jedna je od poruka ovogodišnje konferencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana