Болести плућа међу водећим узроцима смрти

А. Ј.
Болести плућа међу водећим узроцима смрти

Бањалука - Специјалисти пулмологије и медицинско особље Клинике за плућне болести Универзитетске болнице - Клинички центар (УБКЦ) Бањалука прегледали су јуче око 100 грађана, измјерили им плућну функцију и савјетовали им шта је најбоље да ураде за своје здравље.

Јавну спирометрију, односно мјерење плућне функције, организовали су јуче у бањалучком парку “Петар Кочић”,  поводом Свјетског дана борбе против астме, Удружење пулмолога РС и УБКЦ у сарадњи са фармацеутском кућом “Провиденс”.

- Оваквим кампањама фокусирамо се на значај чистог ваздуха, ваздуха који у себи не садржи загађења, дувански дим, опасне гасове и друге токсине који могу утицати на дисајне путеве - саопштено је из УБКЦ Бањалука.

Љекари су истакли да су болести плућа широм свијета међу водећим узроцима смрти, а већина ових обољења се може спријечити или боље контролисати у раној фази, односно ако се открије на вријеме.

- Бронхијална астма је хронично обољење које се све чешће јавља код пацијената и насљедног је карактера. Сви који у породици имају неког ко пати од ове болести треба да се контролишу - рекао је др Боро Кузмић. Мото овогодишњег Свјетског дана борбе против астме је “Провјерите колико су добро контролисани Ваша астма и ХОПБ!”.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана