Болесни малишани све ближе испуњењу сна

Драгана Орловић
Болесни малишани све ближе испуњењу сна

Бањалука - Закон о фонду солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству, чији је нацрт у парламентарну процедуру упутио предсједник РС Милорад Додик, олакшаће и убрзати лијечење малишана, те омогућити ефикасно и транспарентно прикупљање и подјелу новца.

Ово је став удружења и савеза која окупљају родитеље обољеле дјеце, као и представника синдиката и Савеза општина  и градова, који дају пуну подршку усвајању овог закона. Истичу да нема сумње у то ће фонд заживјети јер је његов циљ изузетно племенит.

Формирање фонда солидарности договорили су крајем априла предсједник РС и представници удружења чији су циљеви усмјерени на побољшање услова за лијечење обољеле дјеце. Додик је тада рекао да би се, само на основу тренутног стања плата, у фонду годишње могло прикупити око 6,38 милиона КМ. Тада је рекао да ће 20 одсто од прикупљеног новца бити издвајано за капитална улагања у објекте и опрему за дијагностику и лијечење.

Генерални секретар Службе предсједника РС Синиша Каран потврдио је да је Додик упутио у Народну скупштину Нацрт закона о фонду солидарности и да би он већ на идућој сједници требало да се нађе пред посланицима.

- Њиме је предвиђено формирање фонда јер има веома ријетких малигних обољења дјеце која није могуће адекватно третирати у нашим здравственим установама, нити у установама са којима Фонд здравственог осигурања РС има посебне уговоре, већ само у иностранству - рекао је Каран.

Истиче да ће овим законом бити прецизно дефинисано оснивање фонда, његова дјелатност и организација.

- Свако ко буде донирао новац у фонд моћи ће да буде сигуран у транспарентност његове додјеле. Само једним кликом на сајт фонда биће могућ увид у стање на рачуну, износ додијељеног и расположивог новца - рекао је Каран.

Додаје да ће за предсједника посебног одбора који ће обављати управни надзор над трошењем новца из фонда бити именован представник из највеће опозиционе партије у Народној скупштини, а да ће Скупштина усвајати план рада фонда, као и извјештај о његовом раду.

- У управном надзору за трошење новца биће и два члана службе главне ревизије РС. Ово је веома битан сегмент, како би сви знали и видјели како се троши новац - додао је Каран.

Законом о оснивању фонда предвиђено је неколико извора његовог финансирања, а један од њих је посебан допринос од 0,25 одсто на нето плате запослених радника на добровољној основи, допринос Савеза општина и градова, те донације предузећа, организација и појединаца.

- Не постоји ограничење да било ко учествује у пуњењу фонда - додао је Каран.

Предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић сматра да ће, с обзиром на то да је ријеч о фонду који ће на бази солидарности прикупљати новац за лијечење дјеце, његов рад сигурно подржати многи радници, који су и до сада много пута учествовали у разним хуманитарним акцијама.

- Ријеч је о добровољној одлуци сваког радника да се помогне болесној дјеци, нико не намеће учешће у њему и цијеним да ће многи одлучити да подрже ову врсту солидарности - казала је Мишићева.

Предсједник Савеза општина и градова РС Љубиша Ћосић такође подржава оснивање фонда.

- Идућих дана покренућемо разговоре са представницима Владе РС о утврђивању начина расподјеле средстава од ПДВ-а према општинама и ће то бити прилика да видимо како ће локалне заједнице дати допринос за овај фонд - нагласио је Ћосић.

Ефикасност

Предсједница Удружења родитеља дјеце обољеле од малигних болести "Искра" Дијана Берић истиче да ће захваљујући овом фонду бити много више спасене дјеце, што нам је свима циљ и приоритет.

- Уз постојање фонда солидарности, чим се утврди да је дјетету потребно лијечење  у иностранству, новац ће бити на располагању. Комисија ће процијенити да ли и када треба да иде болницу, тако да ће ефикасност лијечења бити много већа - нагласила је Берићева.

Пуњење фонда

- посебан допринос од 0,25 одсто на нето плате запослених (на добровољној основи)

- допринос Савеза општина и градова

- донације предузећа, организација и појединаца

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана