Bojić: Institucije zadužene za traženje nisu odgovorile zadatku

Srna
Bojić: Institucije zadužene za traženje nisu odgovorile zadatku

Sarajevo - Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava parlamenta BiH Borislav Bojić rekao je danas u Sarajevu da Institut za traženje nestalih lica BiH i ostale institucije BiH zadužene za traženje nestalih lica nisu odgovorili zadatku koji je pred njih postavljen.

"Zbog toga moramo napraviti presjek stanja u toj oblasti da bismo znali gdje su uložena sredstva i kakvi su efekti rada ovih institucija koje se bave traženjem nestalih lica", rekao je Bojić novinarima nakon prezentacije preporuka Međunarodne komisije za nestala lica /ICMP/ za održavanje napora koji se ulažu na pronalaženju nestalih u BiH.

Prema njegovim riječima, 20 godina traženja nestalih, ogromna finansijska sredstva i činjenica da nijedan izvještaj od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i Savjeta ministara BiH nije upućen Parlamentarnoj skupštini BiH zahtijevaju da bude napravljen presjek stanja u oblasti traženja nestalih.

Bojić je najavio da će Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH, na čiju je inicijativu i zahtjev organizovana prezentacija, 28. avgusta organizovati radionicu, odnosno tematsku sjednicu na kojoj bi trebalo da bude da dobijena potpuna informacija resornog ministarstva dokle se stiglo u traženju nestalih, šta je neophodno uraditi da bi i preostali nestali bili pronađeni i identifikovani.

Prema njegovim riječima, sve vrijeme postoji diskriminacija kada je riječ o traženju nestalih lica srpske nacionalnosti i nikada nije odgovoreno na zahtjev srpskih porodica da bude urađen izvješaj koji bi to potvrdio ili demantovao.

"Dobili smo obećanje da bi taj izvještaj mogao da dođe u Predstavnički dom, ali ga za sada nema. Pretpostavljam da će ovaj Savjet ministara i nadležni ministar obezbjediti da takva informacija dođe u Parlamentarnu skupštinu BiH", rekao je Bojić.

Predsjedavajući Kolegijuma direktora Instituta za traženje nestalih lica BiH Milutin Mišić rekao je da će se u narednom periodu, ukoliko se želi riješiti problem pronalaženja još 8.000 lica, morati promijeniti ponašanje i biti više političkog sluha.

"U narednom periodu očekujemo da BiH, kao suosnivač Instituta, učini više nego do sada, prvenstveno zbog promijenjene uloge ICMP-a. Nadam se da ćemo u narednom periodu imati puno veću podršku od izvršne vlasti na svim nivoima u BiH, jer je do sada nije bilo dovoljno", istakao je Mišić.

Generalni direktor ICMP-a Ketrin Bomberger podsjetila je da je do sada identifikovano 70 odsto od ukupnog broja nestalih lica, ali da još treba pronaći oko 8.000 ljudi, i istakla da je cilj današnjeg sastanka bio da se podsjete vlasti u BiH da zbog toga moraju ostati aktivne u procesu traženja i identifikacije nestalih lica.

"Skrenuli smo im pažnju na šest zaključka iz našeg izvještaja, od kojih se jedan tiče Zakona o nestalim licima koji još nikada nije doživio punu primjenu, uključujući Centralnu edvidenciju nestalih lica koja nikada u potpunosti nije verifikovana, te Fond za podršku porodicama nestalim licima koji nikada nije zaživio", istakla je Bomberger.

Ona je naglasila da, iako je BiH napravila ogroman uspjeh u ovom procesu, mora da bude pronađeno još 8.000 lica, zbog čega vlasti u BiH moraju ostati aktivne u ovom procesu.

Bomberger smatra da Savjet ministara BiH mora da obezbijedi sredstva za sve institucije koje su uključene u proces traženja nestalih lica.

Ona je najavila da će ICMP u BiH ostati prisutan do kraja 2016. godine, a da sve nakon tog perioda zavisi od velikodušnosti donatora i sredstava koja budu obezbijeđena za ovo područje.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac smatra da je, da bi ovaj posao bio okončan, potrebno da bude utvrđena odgovornost svih institucija.

"Potrebno je uraditi mapu putu prema kojoj bi se sve nadležne institucije u ovom procesu ponašale, i iskoristiti podršku međunarodnih institucija. Cilj mape puta je realizacija preporuka, obaveza i svega što nije urađeno", pojasnila je Borovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana