Bogdanić: Vakcine stižu do kraja sedmice

Srna
Bogdanić: Vakcine stižu do kraja sedmice

Banjaluka - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je danas da bi vakcine za novorođenčad do kraja sedmice trebalo da stignu u centre za vakcinaciju, odnosno domove zdravlja u Srpskoj, kako bi od naredne sedmice bila nastavljena redovna vakcinacija.

Bogdanić je rekao novinarima u Banjaluci da je problem u tome što petovalentnih vakcina nema ni u okruženju, ali da je on riješen nabavkom trovalentne vakcine od Instituta "Torlak" u Beograda.

On je napomenuo da se u Federaciji BiH i Srbiji koriste trovalentne vakcine, te podsjetio da je raspisan tender za petovalente i šestovalentne vakcine, koji će biti završen polovinom septembra.

"Ukoliko ne budemo mogli da nabavimo petovalentne vakcine, jer ih realno nema na tržištu, opredijelili smo se da se novorođenčad vakcinišu sa šestovalentnom vakcinom, kao što se to radi u Evropi, a da međuprostor premostimo na način da vakcinaciju završimo sa trovalentnom vakcinom", rekao je Bogdanić.

On je dodao da su dobavljači obećali da će iz okruženja uspjeti da povuku manji broj doza petovalentnih vakcina.

Bogdanić je rekao da je resorno ministarstvo stupilo u kontakt sa inspekcijom i Farmaceutskom komorom Republike Srpske i da očekuje da uskoro bude utvrđeno zašto je u apotekama u Srpskoj moguće kupiti petovalentne vakcine za djecu.

"Institucije sistema treba da utvrde kako je to moguće, posebno zbog toga što nije ispoštovan takozvani `hladni lanac` i pri tome možemo da imamo problem da djeca budu vakcinisana na neadekvatan način", rekao je Bogdanić.

On je istakao da odgovornost za to imaju i pedijatri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana