Богданић: Универзитетско клинички центар Српске - савремена установа

Срна
Богданић: Универзитетско клинички центар Српске - савремена установа

Бањалука - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић рекао је да се обновом и изградњом Универзитетског клиничког центра Српске добија оно што је на неки начин недостајало - савремена хирургија и хируршке сале, те клинички центар на једном мјесту.

“Наши хирурзи су се већ доказали као врхунски стручњаци у извођењу најкомплекснијих и најсавременијих захвата, а сада добијају и услове рада достојне тог успјеха. То ће сада да поједностави организацију Универзитетског клиничког центра, да омогући бољу комуникацију између колега, али и једноставније пружање услуга за пацијенте”, рекао је Богданић за “ЕуроБлиц”.


Он вјерује да ће директор ове установе прихватити идеју да пулмологија и торакална хирургија буду једна клиника, која ће имати конзервативни и хируршки дио, а тако и остале клинике.

“То ће на неки начин појефтинити услуге и направити бољу организацију, а што је најбитније, пацијенти ће добити све на једном мјесту. Консултације ће бити једноставније, дежурства боље организована, зато што сад на једном мјесту имате и хирурга, неуролога и интернисту”, истакао је Богданић.

Он је рекао да је у пројекту, највећем у здравству на овим просторима у посљедњих пола вијека, све урађено по савременим стандардима у области градње медицинских установа.

“На овај начин сигурно ћемо смањити одлазак пацијаната из Републике Српске. Идеја је да сада долазе колеге и уче наше љекаре и да се тај број одлазака изван Српске ради лијечења смањи. Са завршетком кардиохирургије, објективно нећемо ни имати толику потребу, јер данас највише пацијената иде у Србију или Тузлу због кардиохирургије”, каже Богданић.

Он је нагласио да Универзитетско клинички центар сада има све услове да се прошири на тржиште дијела БиХ према Бихаћу и Санском Мосту, те да им се, ако буду знали да раде, отвори и тржиште западне Европе.

“Имају услове, имају опрему, изградиће кадар или ће довести некога ако то није довољно, а цијена ће овдје бити много повољнија за те пацијенте из вана, посебно за естетску хирургију, за васкуларну хирургију, па и неке прегледе. Све ово треба да утиче да се смање и гужве, и листе чекања које сада још дјелимично постоје”, рекао је Богданић.

Он је подсјетио да је у здравствени систем у протеклој деценији уложено око 700 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана