Bogdanić: Saradnja sa Mejo klinikom na dobrobit pacijenata i zdravstvenih radnika

Srna
Bogdanić: Saradnja sa Mejo klinikom na dobrobit pacijenata i zdravstvenih radnika

Banjaluka - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić vjeruje da će saradnja u oblasti telemedicine i teleedukacije između Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Srpske i američke Mejo klinike biti nastavljena na dobrobit pacijenata i zdravstvenih radnika.

Bogdanić je izrazio nadu i da će takav vid saradnje primjenjivati i između ustanova u Srpskoj, BiH i okruženju te da će se stečeno znanje predstaviti i širem regionu.


Bogdanić, koji je povodom uspješnog sprovođenja projekta telemedicine i teleedukacije Klinike za intenzivnu medicinu za nehiruške grane UKC-a i Mejo klinike prisustvovao video konferenciji za novinare, dodao je da zdravstveni sistem ima svrhu ako uspješno liječi.

On je istakao da su Klinika za intenzivnu medicinu za nehirurške grane i njen načelnik Peđa Kovačević uvijek spremni da odgovore na najteže zahtjeve.

U Klinici za intenzivnu medicinu za nehirurške grane UKC-a je od 24. februara prošle godine organizovano skoro 70 elektronskih vizita uz preporuke eksperata svjetski poznate Mejo klinike, profesora Ognjena Gajića i Emira Festića, što je uticalo na sve segmente liječenja i rada na ovoj klinici.

Gajić i Festić, koji su se obratili novinarima putem video linka, ocijenili su veoma uspješnom dosadašnju saradnju sa kolegama u UKC-u Republike Srpske, te preporučili da se ovakvi projekti koriste za prenošenje znanja i edukaciju.

Prema riječima Gajića, saradnja sa kolegama u UKC-u Republike Srpske počela prije desetak godina, a rezultati su najviše koristili pacijentima.

Gajić je istakao da je intenzivna medicina za nehirurške grane mlada grana medicine koja je neophodna i da je potrebno da ima veći prioritet u regionu i drugim zemljama u razvoju.

Festić je rekao da su video vizite najefikasniji način za razmjenu znanja i najbolji primjer svima u regionu kako pomoći sličnim jedinicama i samim tim i pacijentima.

Načelnik Klinike za intenzivnu medicinu za nehiruške grane UKC-a Peđa Kovačević istakao je da su u ovoj zdravstvenoj ustanovi prije dvije godine pristupili projektu "Ček lista za rano prepoznavanje kritično oboljelih pacijetata u zemljama manjeg razvoja", te da su nakon godinu dana počele video vizite.

Kovačević je dodao da je značaj projekta telemedicine i teleedukacije višestruk na zdravstveni sistem Srpske.

"Mi smo tu zbog pacijenata koji su životno ugroženi i kritično oboljeli i najveći benefit imali su oni. Poslije toga najznačajnija stvar jeste da ovakav vid video konsultacija i edukacije ima značaj u podizanju znanja i vještina ljekara koji liječe kritično oboljele na ovom prostoru", rekao je Kovačević.

Zamjenik direktora UKC-a Srpske Nenad Stevandić istakao je da ova zdravstvena ustanova jedina u regionu primjenjuje ovu vrstu koncepta, naglasivši da pacijenti u banjalučkoj klinici imaju jednak tretman kao pacijenti najprestižnijih svjetskih klinika.

"Medicina je skupa, mnoge stvari opterećuju budžete. Mi ovo ne plaćamo, a to su stotinama hiljada dolara vrijede stvari. Benefit koji dobijaju naši pacijenti i ljekari je ogroman", naglasio je Stevandić.

On je rekao da je ovakav vid edukacije usmjeren na svakodnevnu problematiku i da je visokokvalitetan s obzirom na kompetencije edukatora iz Mejo klinike.

U UKC Republike Srpske ističu da osim video vizita koje Klinika za intenzivnu medicinu za nehiruške grane ostvaruje sa Mejo klinikom, to čini i sa drugim medicinskim centrima kao što su Institut za plućne bolesti Sremska Kamenica, Klinika za infektivne bolesti Zagreb i Klinika za neurologiju UKC Ljubljana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana