Blokada institucija BiH sljedeći korak

Marina Čigoja
Blokada institucija BiH sljedeći korak

Banjaluka - Ratari iz RS i FBiH blokirali su u petak carinski terminal na graničnom prelazu Orašje i najavili da će blokirati institucije BiH u Sarajevu ako vlasti u narednih deset dana ne preciziraju rokove u kojima će ispuniti njihove zahtjeve za zaštitu domaće proizvodnje.

Oko 500 poljoprivrednika blokiralo na terminalu u Orašju od 12 do 14 časova uvoz sve robe. Proizvođačima mlijeka, uzgajivačima svinja i peradi i povrtarima, koji već duže vrijeme drže pod blokadom carinski terminal u Gradišci, u petak su se pridružila i udruženja tovljača iz oba entiteta i voćari iz FBiH.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac rekao je da ratari više neće blokirati terminale i da vlastima daju rok od deset dana da ispune njihove zahtjeve. Kazao je da ratari traže od vlasti da definišu u kojim rokovima će sprovesti mjere koje su nedavno donijeli i odgovorna lica za njihovu realizaciju.

- Takođe, tražimo da se privremeno zatvore prelazi koji ne zadovoljavaju uslove za carinjenje robe animalnog porijekla, odnosno prelazi Gorica, Izačić i Orašje, a da prelazi Bijača i Gradiška što prije budu dovedeni u red. Sva roba se mora cariniti na carinskim terminalima, a ne po cestama. Ako nam ne izađu u susret vidimo se u Sarajevu gdje ćemo blokirati institucije BiH - poručio je Usorac.

Predsjednik Udruženja mljekara FBiH Mehmed Nikšić istakao je da je oko 500 poljoprivrednika iz većih gradova blokiralo oraški terminal naglašavajući da je ovo bilo posljednje upozorenje vlastima. …

 

Opširnje pročitajte u štampanom ili elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana