Благи раст плата и даље не покрива ни основно

nezavisne.com
Благи раст плата и даље не покрива ни основно

Бањалука, Сарајево - То што је просјечна нето плата у БиХ први пут премашила 900 марака није превелика утјеха за грађане, јер тим износом породица себи може приуштити тек да, дословно, није гладна, гола и боса.

Показује то анализа “Независних”, ослоњена на званичне податке о примањима и синдикалну рачуницу.

Према информацијама Савеза синдиката Републике Српске, у децембру прошле године породице су највише новца трошиле за набавку прехране - 691 марку, док је за одјећу и обућу издвајано 139 КМ.

То значи да се на ове ставке потроши 830 КМ и домаћинству у којем је запослен један члан остане кусура тек 76 КМ до 906 марака, колико, бар како се тврди, однедавно износи просјечна плата.

Од тог мизерног износа (76 КМ) не може се подмирити ниједна преостала потреба сваке породице. Наиме, за становање и комуналне услуге потребне су 583 КМ, за текуће одржавање домаћинства 106 КМ, за хигијену и његу здравља 90 марака, за превоз 200, док су за образовање неопходне 82 марке.

У удружењима за заштиту потрошача напомињу да благо повећање плата, с оваквим цијенама, не доноси битно побољшање стандарда.

“Повећање плате прати и поскупљење производа. Када се то све стави на папир и када подвучете црту, дођете буквално на исто оно што смо имали и прије неколико година. Дакле, ништа се значајно није промијенило”, рекла је за “Независне” Недељка Нешка Илијић, извршни директор Удружење грађана “Оаза” Требиње.

Међутим, дискутабилан је и сам просјек од 906 марака, јер многи могу само да сањају о том износу на текућем рачуну.

“Већина грађана има испод тог просјека. Многи имају плату од 450 до 500 марака”, нагласила је Илијићева.

Попут ње, и Љубица Чоловић, помоћник омбудсмана за заштиту потрошача у БиХ, упозорава да плата нешто већа од 900 КМ није довољна за подмирење основних животних потреба бх. грађана.

“Неусклађеност просјечних примања с растом трошкова живота лоше се одражава на квалитет живота бх. грађана и уопште на њихов стандард”, рекла је Чоловићева за “Независне”. По њеним ријечима, већина породица мјесечно нема као приход ни тих око 900 марака.

“Полазећи од чињенице да имамо више од 50 одсто радно способног становништва, просјечна породична примања далеко су испод просјечних плата. Ако се томе дода већи број пензионера, лица с инвалидитетом и осталих популационих група које су на рубу или у стању социјалне потребе, намеће се закључак да 70 одсто породица у БиХ живи с породичним примањима испод просјечне плате”, појаснила је Чоловићева.

Да је плата доста мања од потреба породице, потврдили су и у Савезу синдиката РС.

“Синдикална потрошачка корпа за четворочлану породицу у Републици Српској у децембру 2018. године коштала је 1.892 КМ”, саопштили су недавно из Савеза синдиката РС, чија рачуница показује да је у том мјесецу просјечна исплаћена плата покривала тек 47 одсто синдикалне корпе.

Шта се може приуштити од плате

  • Прехрана - 691 КМ
  • Одјећа и обућа - 139 КМ

Шта остаје неплаћено

  • Становање и комуналне услуге - 583 КМ
  • Текуће одржавање домаћинства 106 КМ
  • Хигијена и њега здравља - 90 КМ
  • Превоз - 200 КМ
  • Образовање - 82 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана