Bivši direktor Turistička organizacija RS vraća 36.000 KM

Marina Čigoja
Bivši direktor Turistička organizacija RS vraća 36.000 KM

Banjaluka - Turistička organizacija RS (TORS) dobila je pred Vrhovnim sudom RS spor protiv bivšeg direktora ove organizacije Gordane Skenderije koja će TORS-u morati da vrati 36.000 maraka.

Potvrdila je to direktor Turističke organizacije RS Nada Jovanović i dodala da su sporovi sa bivšim direktorima Gordanom Skenderijom i Ratkom Radišićem jedini razlog zbog kojeg je Vlada RS nedavno utvrdila da je TORS nenamjenski utrošio novac od boravišne takse. 

Sporovi sa Skenderijom i Radišićem datiraju još iz 2007. i 2008. godine, a oni su TORS tužili zbog nezakonite smjene. Inače, direktore TORS-a postavlja i smjenjuje Vlada RS. Presudom Okružnog suda u Banjaluci od prošle godine TORS je bio obavezan da bivšim direktorima isplati odštetu i to Skenderiji 36.000 KM, a Radišiću 65.000 KM. Zbog izvršnih presuda TORS-u su od januara do aprila 2014. bili blokirani računi, sve dok njihova potraživanja nisu izmirena, a na te isplate je trošen i novac od boravišne takse.

Jovanovićeva je pojasnila da je TORS 24. novembra dobio presudu Vrhovnog suda RS koji je u potpunosti prihvatio njihovu reviziju i obavezao Gordanu Skenderiju da vrati Turističkoj organizaciji RS svih 36.000 KM plus kamate.

- Spor sa gospodinom Radišićem, kojem smo isplatili 65.000 KM, je još u toku i vidjećemo kakva će tu biti presuda - kazala je Jovanovićeva.

Ona je istakla da je, uprkos tome što im je novac skinut sa računa, Turistička organizacija RS u potpunosti ispunila plan rada za 2014. godinu.

Vlada RS nedavno je razmatrala izvještaj o sprovedenom nadzoru nad namjenskim trošenjem sredstava prikupljenih po osnovu boravišne takse u 2014.  iz kojeg je vidljivo da je većina turističkih organizacija na lokalnom nivou nenamjenski trošila novac.

Isti slučaj je i sa Turističkom organizacijom RS za koju je utvrđeno da je 79.109 KM potrošenih na ime troškova po sudskim rješenjima nadoknađeno iz prihoda od boravišne takse. Jovanovićeva je rekla da oni nisu imali uticaj na nezakonito trošenje jer im je račun bio blokiran.

Revizija

Vlada RS zadužila je Ministarstvo trgovine da inicira  pokretanje postupka interne revizije poslovanja turističkih organizacija kod kojih je utvrđeno nenamjensko trošenje prihoda od boravišne takse, kao i kod onih kod kojih nije moguće utvrditi namjenski utrošak novca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana