Бивши директор Туристичка организација РС враћа 36.000 КМ

Марина Чигоја
Бивши директор Туристичка организација РС враћа 36.000 КМ

Бањалука - Туристичка организација РС (ТОРС) добила је пред Врховним судом РС спор против бившег директора ове организације Гордане Скендерије која ће ТОРС-у морати да врати 36.000 марака.

Потврдила је то директор Туристичке организације РС Нада Јовановић и додала да су спорови са бившим директорима Горданом Скендеријом и Ратком Радишићем једини разлог због којег је Влада РС недавно утврдила да је ТОРС ненамјенски утрошио новац од боравишне таксе. 

Спорови са Скендеријом и Радишићем датирају још из 2007. и 2008. године, а они су ТОРС тужили због незаконите смјене. Иначе, директоре ТОРС-а поставља и смјењује Влада РС. Пресудом Окружног суда у Бањалуци од прошле године ТОРС је био обавезан да бившим директорима исплати одштету и то Скендерији 36.000 КМ, а Радишићу 65.000 КМ. Због извршних пресуда ТОРС-у су од јануара до априла 2014. били блокирани рачуни, све док њихова потраживања нису измирена, а на те исплате је трошен и новац од боравишне таксе.

Јовановићева је појаснила да је ТОРС 24. новембра добио пресуду Врховног суда РС који је у потпуности прихватио њихову ревизију и обавезао Гордану Скендерију да врати Туристичкој организацији РС свих 36.000 КМ плус камате.

- Спор са господином Радишићем, којем смо исплатили 65.000 КМ, је још у току и видјећемо каква ће ту бити пресуда - казала је Јовановићева.

Она је истакла да је, упркос томе што им је новац скинут са рачуна, Туристичка организација РС у потпуности испунила план рада за 2014. годину.

Влада РС недавно је разматрала извјештај о спроведеном надзору над намјенским трошењем средстава прикупљених по основу боравишне таксе у 2014.  из којег је видљиво да је већина туристичких организација на локалном нивоу ненамјенски трошила новац.

Исти случај је и са Туристичком организацијом РС за коју је утврђено да је 79.109 КМ потрошених на име трошкова по судским рјешењима надокнађено из прихода од боравишне таксе. Јовановићева је рекла да они нису имали утицај на незаконито трошење јер им је рачун био блокиран.

Ревизија

Влада РС задужила је Министарство трговине да иницира  покретање поступка интерне ревизије пословања туристичких организација код којих је утврђено ненамјенско трошење прихода од боравишне таксе, као и код оних код којих није могуће утврдити намјенски утрошак новца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана