Bitka za svaki udisaj

Dragana Keleč
Bitka za svaki udisaj

Banjaluka - Neprekidnom borbom, tugom i srećom ispunjeni su nam i dani i noći. Borimo se za svaki minut života, tužni smo jer znamo da svom djetetu ne možemo pomoći, ali i neizmjerno srećni jer je i dalje sa nama.

Priča to u dahu Šeila Suvei-Savanović iz Banjaluke, majka male Katalee, koja je jedno od šestoro djece u RS čiji život zavisi od aparata, takozvanih "vještačkih pluća". Mala Katalea je zahvaljujući borbi svojih roditelja poslije dugo vremena došla kući.

- Konačno smo joj obezbijedili uslove neophodne za život, ali uprkos tome što smo ponovo zajedno, u nama vlada ogromna tuga i strah jer znamo da nikad neće ozdraviti - priča Šeila.

Za malu Kataleu i drugu djecu čiji život zavisi od "vještačkih pluća" čak i nestanak struje može biti koban.

- Bez struje dijete ima najviše minut i po života. U našim slučajevima i manje jer imamo stare mašine bez alarma, koji se oglašava pri nekom problemu u radu - istakla je Šeila.

Predsjednik Udruženja "Katalea" Vuk Savanović kaže da su nadležni zaboravili na njihovu djecu i da oni svakodnevno zbog visokih troškova liječenja jedva preživljavaju.

- Najosnovnije mašine koštaju od 55.000 do 75.000 maraka. S druge strane, mjesečno nam za potrošni materijal i posebnu hranu koju naručujemo iz Holandije treba od 2.500 do 3.000 evra. Ne znam ni sam kako uspijevamo jer živimo od danas do sutra - priča Savanović.

Istakao je da se, prema zakonima RS, mašine pomoću kojih njihova djeca dišu vode kao ortopedska pomagala, što nije slučaj nigdje u svijetu. Savanović je naglasio da djeca zahtijevaju danonoćnu brigu jer svaka i najmanja greška, a posebno nestanak struje, znače da roditelji imaju najviše minut i po prije nego što im se dijete uguši.

Roditelji ove djece svakodnevno proživljaju dramu. Često nemaju šta da jedu, a zbog neplaćenih računa isključuju im struju uprkos tome što to znači smrt za njihove najmilije.

- Aparati troše ogromne količine struje, a kako nismo zaposleni jer moramo biti uz sinove, imamo velika dugovanja koja nemamo od čega da platimo. Od struje mojim momcima zavisi život i svako eventualno isključenje braniću svojim životom - rekao je Davor Vujnović iz Gradiške koji sa suprugom brine o dva bolesna sina. Vujnovići žive od 320 KM mjesečno i zavise od milostinje drugih ljudi.

Žiro račun

Svi ljudi iz BiH koji žele da pomognu donacije mogu uplatiti na žiro račun Udruženja "Katalea" kod Sberbank AD, broj računa: 5672412700013972, JIB: 4403673490001.

Za uplate iz inostranstva: Sberbank AD Banjaluka, BA Swift Code: SABRBA2B Udruženje "Katalea" Banjaluka, Nikole Bokana 17BA395672410000449555. Za uplate za porodicu Vujnović, koja je u teškoj materijalnoj situaciji, broj žiro računa je 562 100 800 706 52 65 NLB Razvojna banka. Od 1. oktobra biće aktiviran i humanitarni broj 1457.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana