Биста Вука Караџића краси кампус

Д. С.
Биста Вука Караџића краси кампус

Бањалука - Од рођења реформатора српског језика и правописа Вука Стефановића Караџића прошло је 230 година, а тим поводом јуче је испред Филолошког факултета Универзитета у Бањалуци откривена његова биста.

Бисту су открили генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, ректор Универзитета у Бањалуци Милан Матаруга и генерални директор компаније "м:тел" Марко Лопичић.

Матаруга је истакао да је ово само једна од манифестација поводом обиљежавања 42 године рада ове високошколске установе.

- Оно што је Вук Стефановић Караџић оставио српском народу може се окарактерисати као савршенство у јединству, представљано кроз српски књижевни језик који данас многи присвајају - рекао је Матаруга.

Бисту Вука Стефановића Караџића, ауторке Саре Николић, Универзитету Бањалука поклонила је компанија "м:тел", а ријеч је о иницијативи Филолошког факултета, коју је подржао Генерални конзулат Србије у Бањалуци.

Николићева је изразила задовољство што јој је припала част да, послије споменика патријарху Павлу у Требињу, изваја и бисту Вука Стефановића Караџића за Бањалуку.

У Бањалуци су јуче, поводом Дана Универзитета, положени вијенци и служен парастос за 87 студената и радника ове високошколске установе, који су погинули у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату као припадници Студентске бригаде и редовни војници Војске РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана