Birokratija koči optužnicu za Elektrounion

nezavisne.com
Birokratija koči optužnicu za Elektrounion

Sarajevo, Banjaluka - Jedini otvoreni slučaj korupcije u javnim nabavkama, gdje je firmi "Elektrounion" iz Istočnog Sarajeva isplaćeno 3,4 miliona KM iz Javnog preduzeća "Putevi RS", zbog opstrukcija i birokratije još nije dobio epilog.

Kako nezvanično saznajemo, sve je zaustavljeno u Kancelariji za razmatranje žalbi (KRŽ) BiH.

"Kancelarija za razmatranje žalbi po odluci Suda BiH treba da odredi visinu štete koja je nastala i odmah nakon toga biće podignuta optužnica", ispričao je izvor "Nezavisnih" blizak Tužilaštvu BiH, dodajući da je nevjerovatno da se opstruiše ova istraga u vezi s korupcijom u javnim nabavkama, posebno što gotovo sve međunarodne institucije i domaća javnost godinama ističu da je upravo tu najveća korupcija.

Paradoks je da o visini te štete, između ostalih, treba da odlučuje i Dragan Vukajlović, član KRŽ BiH, protiv kojeg će u tom predmetu biti i podignuta optužnica, jer je nakon hapšenja priznao da je uzeo 40.000 KM kako bi "Elektrounionu" omogućio da od "Puteva RS" naplati milionsku sumu.

U ovom slučaju, osim Vukajlovića, koji uprkos svemu i dalje radi kao član KRŽ, optužnica bi mogla biti podignuta i protiv Duška Lazarevića, direktora "Elektrounion", međutim pitanje je da li će uopšte doći do toga s obzirom da se tokom istrage ozbiljno postavilo pitanje da li je Lazarević uopšte bio svjestan šta je uradio.račun javnog preduzeća, odakle je nedugo zatim i isplaćeno 3,4 miliona KM.

Takođe, tokom istrage kao organizator svega označen je Siniša Dodik, bivši poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS, koji je trenutno u Srbiji, međutim kako stvari sada stoje on neće biti optužen jer Ozrenka Nešković, rukovodilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, još ranije nije htjela dati saglasnost za Dodikovo privođenje pod izgovorom da ima državljanstvo Srbije i da se putem međunarodne pravne pomoći pokuša uraditi nešto.

"Bez njenog potpisa Dodik ne može biti saslušan, a samim tim ni optužen, iako je više nego jasno da stoji iza svega, a to su potvrdili i Lazarević i Vukajlović", ispričao je isti izvor.

Podsjećanja radi, "Elektrounion" iz Istočnog Sarajeva žalio se KRŽ na tender raspisan još 2012. godine. Tada je "Elektrounion" preuzeo tendersku dokumentaciju za posao održavanja zaštite puteva u RS, ali odmah nakon toga uložio je prigovor na uslove tendera, a na sam dan otvaranja ponuda tražio je zaustavljanje čitavog postupka, što naravno nije urađeno jer tadašnji rukovodioci "Puteva RS" navodno nisu znali šta predstavnik "Elektrouniona" želi.

Poslije toga "Elektrounion" se žali KRŽ, koja "Putevima RS" nalaže da obustave postupak do njihove konačne odluke, a s obzirom na to da u roku od 15 dana nisu donijeli tu odluku, "Putevi RS" posao dodjeljuju firmi "Romanijaputevi" i od tada počinje pravna zavrzlama, koja, po svemu sudeći, još nije završena.

Nakon što su "Putevi RS" dodijelili posao "Romanijaputevima", vrijedan oko 34 miliona KM, KRŽ postupak te javne nabavke poništava u cijelosti, poslije čega "Putevi RS" podnose tužbu Upravnom odjeljenju Suda BiH sa zahtjevom da se rješenje KRŽ o poništenju postupka poništi. Upravno odjeljenje Suda BiH upravo to i čini, ali predmet vraća KRŽ na ponovno odlučivanje. Nakon ponovljenog postupka KRŽ donosi istu odluku i u međuvremenu donosi rješenje kojim usvaja zahtjev "Elektrouniona" za naknadu štete u visini od 3.409.838 KM, poslije čega ova firma pokreće postupak prinudne naplate, a Sud BiH blokira

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana