Биро неће бити параван за здравствено осигурање

Свјетлана Шурлан
Биро неће бити параван за здравствено осигурање

Бањалука - Завод за запошљавање РС биће идуће године реформисан како би били раздвојени активни тражиоци посла од оних који су на евиденцији само због здравственог осигурања.

Тај потез предвиђен је преднацртом програма економских реформи за период од 2018. до 2020. године који је утврдила Влада РС. У Влади су рекли да је реформа Завода за запошљавање директно условљена претходним усвајањем закона о здравственом осигурању РС који треба да припреми Министарство здравља и социјалне заштите РС. Тим законом ће на адекватан начин бити уређено остваривање права незапослених лица на здравствено осигурање.

У Влади кажу да је за идућу годину планирана и измјена Закона о посредовању у запошљавању и правима за вријеме незапослености и прописа који се тичу вођења евиденције незапослених. Ти задаци дати су Министарству рада и борачко-инвалидске заштите РС.

- Завод за запошљавање биће ослобођен сервисирања услуга здравственог осигурања, одвајањем активних тражилаца посла од лица која су на евиденцији ради остваривања права на здравствено осигурање. Одвајањем активних од пасивних тражилаца посла ојачаће се улога Завода за запошљавање као посредника за лица која су заиста заинтересована за запослење - нагласили су у Влади и додали да је прије издвајања здравственог осигурања из Завода за запошљавање неопходна стручна, детаљна и пажљива анализа стања с обзиром на то да се ради о комплексној и социјално осјетљивој области.

Директор Завода за запошљавање РС Мирослав Вујичић рекао је да дуго заговара идеју издвајања здравственог осигурања из њиховог дјелокруга.

- То ће олакшати рад Завода за запошљавање и омогућити нам да се бавимо оним што је сврха нашег постојања. На крају ћемо имати и реалнију слику о незапослености и оних који истински траже посао - истакао је Вујичић.

Проблеме због којих су се Влада и Завод за запошљавање одлучили на промјене искусио је на својој кожи Котор Варош. Ова општина се може похвалити високом стопом запослености, због чега послодавци све теже проналазе радну снагу и за њом посежу у друге локалне заједнице, а на евиденцији локалног огранка Завода за запошљавање су хиљаде незапослених. У Котор Варошу је регистровано око 2.300 незапослених, међу којима је око 390 лица која су са фактором отежане запослености, односно која су на бироу званично само због здравственог осигурања.

Начелник Котор Вароша Зденко Сакан потврђује да предузећа на подручју ове локалне заједнице имају проблем да нађу раднике.

- Дио људи на бироу је годинама, али не траже активно посао, неки су у иностранству и користе пријаву на бироу само за здравствено осигурање, док је дио високообразованих који неће да раде послове за које постоји потреба у фабрикама. Имајући све у виду, било би реално да на бироу имамо око 1.600 незапослених умјесто 2.300 колико их је тренутно у евиденцији - истакао је Сакан који подржава најављене промјене вјерујући да би и слика у вези са незапосленима постала јаснија.

Економиста Горан Радивојац каже да је раздвајање оних који су на бироу због здравственог осигурања од активних тражилаца посла само техничка мјера и да би требало да је прате суштинске мјере попут доквалификације и преквалификације незапослених у складу са потребама тржишта рада.

- Раздвајање је могуће брзо одрадити и то треба поздравити. У сљедећој фази је потребно активно учешће Завода за запошљавање у процесу запошљавања незапослених - истакао је Радивојац.

У преднацрту програма економских реформи наведено је да је у погледу повећања ефикасности тржишта рада и реформе Завода за запошљавање у овој години остварен дјелимичан успјех.

- Формирана је радна група у коју су укључени представници социјалних партнера. Радна група је припремила радни текст закона о посредовању у запошљавању и правима за вријеме незапослености, али су даље активности обустављене због чињенице да истовремено није постигнут значајан напредак у изради новог закона о здравственом осигурању којим треба на другачији начин да буде уређено остваривање права на здравствено осигурање незапослених лица - наведено је у овом документу.

У евиденцији Завода за запошљавање РС на крају октобра била су 116.274 незапослена лица.

Тржиште рада

У преднацрту програма економских реформи наведено је и да је Влада РС у јануару ове године усвојила акциони план запошљавања за 2017. годину којим је планиран низ мјера активне политике на тржишту рада чија реализација је у току.

- Народна скупштина је у септембру усвојила измјене Закона о економско-социјалном савјету којим је унапријеђен оквир за вођење социјалног дијалога. У завршним фазама је и припрема измјена Закона о штрајку чије се усвајање у форми нацрта очекује до краја 2017. године - истакнуто је у документу.

Кључни циљеви реформе

- Завод за запошљавање биће ослобођен сервисирања услуга здравственог осигурања

- Одвајањем активних од пасивних тражилаца посла биће ојачана посредничка улога Завода за запошљавање у проналаску посла за незапослене

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана