Бијело дугме, Куста, Јоксимовић одледиће тргове

Данијела Стоканић, дописници
Бијело дугме, Куста, Јоксимовић одледиће тргове

Бањалука - Становници РС који се одлуче да нову годину по јулијанском календару дочекају на отвореном, моћи ће на трговима да се провеселе уз наступе познатих музичара, док ће за оне који буду славили у кафићима и ресторанима улаз углавном бити слободан.

Традиционално се Православна нова година дочекује са једнаком еуфоријом као и календарска, па су се многи градови и општине потрудили да суграђане обрадују садржајним дочеком на отвореном.

Бањалучани и сви они који посјете овај град 13. јануара ће моћи да се провеселе уз богат програм. Како је објаснио директор Банског двора Милорад Петрић, двочасовни програм ће почети у петак у 19 часова на платоу испред Храма Христа Спаситеља, након чега се славље наставља на Тргу Крајине.

- На платоу између Банског двора и Храма Христа Спаситеља наступиће два тамбурашка оркестра. У поноћ ће почети и молебан у овом храму - рекао је Петрић и додао да ће покушати за посјетиоце да обезбиједе кувану ракију, вино и чај.

Славље на бањалучком Тргу Крајине биће настављено уз легендарну рок групу "Бијело дугме", која наступа под покровитељством предсједника РС Милорада Додика, док ће у поноћ бити приређен ватромет.

Ни температура ваздуха која се спушта и до десет степени испод нуле становнике Требиња, кажу, неће обесхрабрити да нову годину прославе на отвореном, уз хитове пјевача Жељка Јоксимовића. Овај концерт је поклон Требињаца из Србије.

- Хвала нашим сународницима из Србије на овом поклону. Требиње се мијења, што се већ примијети. Они су препознали наше идеје и одлучили су да нас подрже - рекао је градоначелник Лука Петровић.

И Дервенћани ће новогодишњу ноћ моћи да дочекају на Тргу православља, гдје ће их забављати бенд "Нови маратонци" и пјевач Мишо Давидовић, а прослава ће почети у 20 часова.

Ни становници Вишеграда ове године неће бити ускраћени за прославу Православне нове године на Тргу, гдје ће се за добру атмосферу побринути Емир Кустурица са својим оркестром "Но смокинг". Славље ће бити организовано и на градском тргу у Фочи, гдје ће атмосферу загријати музичка група "Боеми" из Ужица.

Због лоше економске ситуације и мјера штедње становници Приједора, Градишке, Бијељине, као и других градова и општина у РС неће имати организован дочек на отвореном, а извјесно је да прославе неће бити ни у Добоју.

Градишчани такође неће имати организован дочек, што младима неће тешко пасти, јер ће се, како кажу, проводити у локалним кафићима.

Вања Перичић из Градишке не пропушта прославу Православне нове године јер, како каже, то је најљепши дан у години и има посебну драж.

- Прво ћу у кругу породице да прославим славу, а затим ћу се са пријатељима упутити у кафић да заједно дочекамо новогодишњу ноћ - казала је Перичићева.

Мали Божић

Српска православна црква 14. јануара прославља Мали Божић.

У храмовима Српске православне цркве биће служена литургија за почетак Нове године. Српска, Руска, Грузијска православна црква, Јерусалимска патријаршија и Света гора, које вријеме одређују према јулијанском календару, обиљежиће и два велика хришћанска празника - Обрезање Исуса Христа и Светог Василија Великог.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана