Бихаћке улице препуне миграната

nezavisne.com
Бихаћке улице препуне миграната

Бихаћ - Све је већи број миграната који долазе на подручје Унско-санског кантона, због чега је потребно да надлежне институције хитно реагују како не би дошло до хуманитарне и безбједносне ескалације овог проблема.

Ово је истакнуто на састанку који је данас у Бихаћу организирао градоначелник Шухрет Фазлић и на којем је разговарано о овом проблему. Иако су уредно позвани, на састанак није дошао нико од представника Министарства сигурности БиХ, Министарства цивилних послова, Министарства за избјеглице и расељена лица ФБиХ и Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА).

 "Практично, на састанку нисмо могли донијети никакве закључке, јер се најодговорније институције за ову проблематику нису одазвале. Остало нам је да с локалног и кантоналног нивоа и даље апелујемо на њих да почну радити свој посао", истакао је Фазлић.

На састанку се могло чути како се највећи број илегалних страних држављана биљежи на подручју Бихаћа и Велике Кладуше, с обзиром на то да се ради о пограничним срединама с Хрватском, преко које се мигранти покушавају докопати западноевропских земаља.

"Морају постојати неки планови како ће држава реаговати уколико овај проблем ескалира. Не смијемо дозволити, рецимо, да на ове просторе дође више хиљада миграната, па да имамо хуманитарни и безбједносни проблем", истиче Фазлић.

Он је додао како се не зна тачан број миграната који тренутно бораве у Бихаћу, али је примјетно како их је сваким даном све више.

"Они који имају новац бораве у мотелима или приватним кућама, међутим проблем су они други, који смјештај проналазе у напуштеним кућама и другим мјестима, а неки спавају и на отвореном", каже Фазлић.

Због повећања броја миграната забринут је и премијер УСК Хусеин Рошић, који каже како већина њих има дозволе, па се могу слободно кретати по БиХ.

"На подручју Унско-санског кантона већ је евидентирано неколико десетина провала у празне куће наших грађана који се налазе на привременом раду у иностранству, чији су починиоци страни држављани", каже Рошић.

Он је затражио од Министарства сигурности БиХ да "почне радити свој посао додавши како неће бити дозвољено отварање миграционих центара на подручју УСК".

И Исламски педагошки центар у Бихаћу недавно је упутио писмо градским властима у којем их обавјештава о проблему са мигрантима.

 "Већ два мјесеца имамо проблем с мигрантима из разних блискоисточних земаља који покушавају наћи уточиште у кругу наше установе. Људи спавају око зграде факултета, на отвореном и призор је алармантан", каже декан ове образовне установе, Фуад Седић.

О проблему миграната недавно је расправљало и Опћинско вијеће Велике Кладуше те је од виших разина власти затражено да се укључе у рјешавање проблематике.

Према подацима из локалне полиције, мигранти су у Велику Кладушу почели пристизати током јануара ове године, а до сада их је евидентирано преко 200, мада се претпоставља како је тај број и већи.

 "Опћинска власт у Великој Кладуши није у стању да се избори с овим проблемом, посебно из разлога што не знамо колико ће се времена мигранти задржати на овим просторима", каже вијећница Елвира Абдић-Јеленовић.

Према информацијама из овдашње полиције, мигранти у посљедње вријеме почињу представљати и сигурносну пријетњу, јер је забиљежено више кривичних и прекршајних дјела у којима су они актери.

Једна од хуманитарних организација која помаже мигрантима је Удружење "Солидарност", чија предсједница Земина Горињац каже како био овај проблем у Унско-санскм кантону доласком лијепог времена могао кулминирати.

Она истиче да се у градовима УСК тренутно налазе само мушкарци и тек понека жена са дјететом, но сматра да ће с љепшим временом кренути и они.

"Сматрам да их је битно држати под контролом, јер и међу њима постоји национална и вјерска нетрпељивост, често долази до сукоба", каже Земина Горињац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана