БиХ за пет година напустило 150.000 људи

Анита Јанковић-Речевић
БиХ за пет година напустило 150.000 људи

Бањалука - Одлазак становништва из БиХ је све алармантнији проблем, што потврђују подаци Уније за одрживи повратак и интеграције БиХ према којима је од 2013. године земљу напустило више од 150.000 људи, од чега је само у овој години трбухом за крухом у иностранство отишло 35.377 људи.

Према овом истраживању, највише становника ове године напустило је Посавину.

- Подаци су алармантни за Брод, Брчко, Дервенту, Добој, Градачац, Модричу, Оџак, Орашје, Сребреник, Шамац, Пелагићево, Вукосавље и Домаљевац-Шамац јер је из ових мјеста само у овој години отишло више од 10.000 људи - истичу у Унији за одрживи повратак и додају да је најалармантније стање у Брчком и Добоју, које је напустило 3.500, односно 2.660 грађана. 

У Унији наглашавају да су најчешћи узроци масовног исељавања комплетних породица, нарочито младих, економска криза, бесправност, непоштовање основних људских права и политичка ситуација у БиХ.

Да се иза исељавања најчешће крије недостатак посла, слаже се и економски аналитичар Зоран Павловић. 

- Онај ко не може обезбиједити егзистенцију породици тражи мјесто гдје то може, а ситуација је сада таква да европске земље имају доста флексибилну политику примања радника који им недостају, што посебно иде на руку нашим грађанима - рекао је Павловић. Он је додао да се за одлазак све чешће одлучују и људи са пристојним примањима због дугорочног незадовољства политичким односима и националним питањима.

Према ријечима демографа Стеве Пашалића, миграције у цијелом свијету су интензивиране почетком 21. вијека, што се одразило и на земље западног Балкана.

- Дугорочно гледано одлив становништва из БиХ ће створити демографске и економске проблеме. Популација ће све више старити, значајно ће опасти рађање и остаћемо без радне снаге и људских ресурса - рекао је Пашалић. Истакао је да је дијаспора значајан ресурс и да је за РС неопходно да оствари сарадњу с људима који одлазе како би зарађени новац улагали у отаџбину.

Предсједница Клуба одборника СНСД-а у Добоју Сања Вулић каже да је не изненађују подаци о исељавању јер грађани Добоја због неразвијености имају више разлога да одлазе од становништва из других средина у РС.

- Градска власт и политика у овом граду се хитно мора мијењати јер је Добој неразвијен иако има статус града. Може у ранг са изразито неразвијеним општинама кад је у питању привреда и индустрија - рекла је Вулићева и нагласила да опозиција у овом граду годинама предлаже начине за повећање броја радних мјеста, али не наилази на разумијевање владајућих.

Предсједник Градског одбора СП-а Бијељина Недељко Јовић каже да подаци за бијељинску регију нису забрињавајући јер, како тврди, у тај град више грађана долази него што одлази.

- У посљедње вријеме Бијељина се шири и развија и овдје постоје могућности за лијеп и угодан живот. Како би нам било још боље, морамо више радити на тржишној економији. Треба да поведемо рачуна о довођењу страних инвестиција у Бијељину јер нам то недостаје - истакао је Јовић.

Истраживање, у којем је учествовало 1.750 мјесних заједница, 82 општине, 104 локалне невладине организације и 170 волонтера, показује да се из Српске у протеклих пет година иселило 68.278 грађана. ФБиХ је напустило 68.068 људи, док се из Брчког у иностранство преселило 14.755 особа.

Земље одласка

У Унији за одрживи повратак и интеграције БиХ истичу да су  грађанима БиХ најатрактивније земље за пресељење Њемачка, Аустрија, Шведска, Швајцарска, Норвешка, САД, Холандија и Аустралија.

- Хрватске породице махом одлазе у земље ЕУ јер с хрватским пасошем имају такве могућности. Бошњаци своју имовину продају у бесцјење и селе се углавном код родбине у Њемачку, Аустрију, Словенију и Шведску, док се Срби масовно исељавају у Њемачку и Аустрију, али и Србију - истичу у овом удружењу.

Исељавање из РС по регијама

Бијељинска - 20.615 људи 

Добојска - 17.480 људи

Бањалучка - 12.516 људи

Приједорска - 5.075 људи

Сарајевско-романијска - 9.926 људи 

Требињска - 2.666 људи

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана