БиХ прошле године увезла алкохол у вриједности од 208 милиона КМ

ATV
БиХ прошле године увезла алкохол у вриједности од 208 милиона КМ

Увоз алкохола у БиХ из године у годину биљежи пораст. Тако је лани алкохолних пића увезено у вриједности од око 208 милиона марака. За само прва два мјесеца ове године на тржиште БиХ увезено је преко 16 милиона литара што је коштало око 20 милиона марака. Према подацима из Управе за индиректно опорезивање, држављани БиХ преферирају пити пиво, кога је на почетку године увезено у вриједности од око 10 милиона марака.

“Када је у питању увоз жестоких алкохолних пића, приликом увоза предвиђено је да се плаћају царинске даџбине. Ту прије свега мислимо на царину, уколико се пића увозе из земаља са којима нема БиХ потписан уговор о слободној трговини, наравно, припадајући ПДВ, али исто тако и акцизу. С обзиром да су алкохол, алкохолна пића, пиво и вино акцизни производи, тада се приликом увоза наплаћује и акциза на ове производе,” каже Ратко Ковачевић, портпарол УИО БиХ.

Док статистика показује једно, Бањалучани с којима смо разговарали причају друго. Кажу, алкохол не конзумирају често, нити троше много новца за њега.

“Све зависи од прилике. Некада се зна десити да попијем само једно пиће, некада три-четири.” “Све зависи када и гђе се изађе, али 30-40 марака је сасвим довољно.” “У друштву и пред ручак чашица ракије са женом,” откривају Бањалучани.

Да се све више пије осјете и психолози, којима клијенти све чешће долазе и то, најчешће, онда када ствар измакне контроли. Стручњаци тврде да је алкохол младима постао стил понашања. Кажу, имамо превише толерантан став према алкохолу. Гђе год да одемо, шта год да обиљежавамо, алкохол пијемо, културолошко обиљежје нам је тако, кажу психолози. 

“Људи имају потребу да краткорочно решавају одређене своје тегобе, одређене своје проблеме, одређена размишљања, одређена оптерећења. Дакле, компензирају одређене празнине. Јављају се само они клијенти који су у дубокој овисности, да, они се јављају, али ови што умјерено пију и повремено се опијају, они се не јављају. “Из тога одмах закључујемо да он бјежи од неугодности, непријатности. Они се не појављују, јер то је њима стил живљења. Ови остали су јако угрожени, гђе се распада и породица, распадају се односи са другим људима,” рекао је Александар Милић. психолог.

Алкохол и извозимо, али ни приближно колико увозимо. Лани је забиљежен извоз нешто мањи од осам милиона литара, за шта је наплаћено око 24 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана