BiH obilježen Svjetski dan izbjeglica: 32.000 porodica još nisu svile dom

Agencije
BiH obilježen Svjetski dan izbjeglica: 32.000 porodica još nisu svile dom

​SARAJEVO, BANjALUKA - U BiH trenutno ima 96.440 interno raseljenih lica ili oko 32.000 porodica iz perioda od 1992. do 1995 godine, a od toga se oko 60.000 trenutno nalazi u RS, dok je u FBiH oko 34.000.

Istakla je u Sarajevu ovo Semiha Borovac, ministarka za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH, povodom obilježavanja 20. juna, Svjetskog dana izbjeglica.

Ona kaže da ovo ministarstvo na godišnjem nivou za lica koja imaju status izbjeglica izdvaja oko 140.000 KM.

“Iz BiH trenutno u svijetu status izbjeglica ima još oko 17.600 naših građana, koji se uglavnom nalaze u Srbiji - oko 9.000, Francuskoj 4.000, Švajcarskoj 2.000 i Njemačkoj oko 1.400”, navela je Borovčeva.

Borovčeva je istakla da je u oko 100 zemalja ostalo da živi oko 750.000 građana, s obzirom na to da ih je devedesetih godina oko 1,2 miliona izašlo iz BiH, a da se od tog broja njih 450.000 vratilo u zemlju.

Dodala je da je aktuelan Regionalni stambeni projekat vraćanja građana BiH iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore u BiH.

“Pomažemo povratak interno raseljenih lica Regionalnim stambenim projektom. Ovim je za BiH bilo predviđeno oko 200 miliona KM, od kojih je dosad povučeno oko 146 miliona KM”, kaže Borovčeva.

Dodala je da je u BiH prisutan veliki broj migranata, ali da još nijedan nije dobio status izbjeglice.

Ričard Maša, šef kooperacija Delegacije EU u BiH, kaže da će EU nastaviti kroz stambene programe, programe podrške obrazovanju, socijalne usluge i zapošljavanja povratnika pružati podršku BiH.

En Kristin Erikson, regionalni predstavnik UNHCR-a za jugoistočnu Evropu, kaže da Program stambenog zbrinjavanja nudi povratnicima da ponovo izgrade živote.

U Delegaciji EU u BiH danas je organizovano i druženje s korisnicima Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, na kome su promovisani rezultati ostvareni u okviru njega, te je ukupna vrijednost oko 1,2 milijarde KM, od čega se više od 200 miliona odnosi na projekte u BiH. 

EU je najveći donator ovog programa s oko 450 miliona KM, a podržali su ga i drugi donatori.

Svjetski dan izbjeglica obilježen je i na banjalučkom Prirodno-matematičkom fakultetu, u organizaciji studijskog programa geografije i Republičkog Sekretarijata za raseljena lica i migracije.

Dragan Štrbac, v.d. direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije, rekao je da je na kraju prošle godine alternativni smještaj u RS koristila 2.631 porodica po raznim vidovima, te da Vlada RS posredstvom Sekretarijata sprovodi više projekata čiji je cilj rješavanje ovog problema.

“Regionalni stambeni program donatorskog tipa, kao i CEV 2 projekat zatvaranja kolektivnih centara i svih vidova alternativnih smještaja s kreditnim zaduženjem Vlade RS od 18 miliona evra, trebalo bi da bude realizovan do 2022. godine”, rekao je Štrbac za “Nezavisne”. 

Štrbac je istakao da po pitanju kolektivnih centara u najlošijim uslovima žive korisnici Doma penzionera u Doboju te da je u toku postupak nabavke za izgradnju 134 stana u tom gradu, čiji bi radovi trebalo da počnu na jesen.

Mira Mandić, profesorica banjalučkog PMF-a, kaže da prate izbjeglištvo kako kod nas, tako i u svijetu, te kakvo ono posljedice ostavlja i u kakvim se uslovima javlja.

“Okupili smo više institucija i organizacija koje se u praksi bave ovim problemom da se umrežimo kako bismo se u budućnosti mogli baviti efikasnijim radom, posebno s obzirom na dinamiku i pravce kretanja migracionih ruta koje su u svojoj suštini izbjegličke. Usljed događaja u Aziji na ovim prostorima mogu se očekivati i nove grupe migranata”, kaže Mandićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana