БиХ неспремна за ниже цијене роминга

nezavisne.com
БиХ неспремна за ниже цијене роминга

Бањалука, Београд - Босна и Херцеговина једина је у региону која није урадила готово ништа када је у питању смањење цијена роминга, због чега је и тражила пролонгирање примјене Регионалног споразума о ромингу, који би требало да буде потписан почетком априла у Београду.

Из неколико извора нам је потврђено да је и даље упитно да ли ће споразум бити потписан 4. априла на Другом дигиталном самиту западног Балкана, како је то раније договорено, али готово сви истичу да је БиХ најмање урадила када је припрема за имплементацију тог споразума у питању.

“Европска унија је забринута зашто је толико мало урађено у БиХ, док су остале земље у региону или завршиле тај посао или су при крају”, рекао је “Независним” дипломатски извор из Европске уније, те да постоји забринутост да споразум буде потписан без БиХ.

Овај споразум о ромингу, који се односи на смањење цијена роминга до потпуног укидања 2021. године, договорен је још раније и све земље западног Балкана које треба да га потпишу наводно су мање-више спремне за његову примјену, осим БиХ, која је недавно на сједници Савјета министара БиХ закључила да ће га потписати, али да ће тражити одгађање његове примјене све до 31. децембра 2019. године.

Према незваничним информацијама, остале земље о овоме не желе ни да чују, а није искључена могућност да БиХ буде једина која га уопште неће потписати, под изговором да ће се прикључити осталима када на унутрашњем плану буде спремна за његову примјену.

“Закључено је да ће БиХ потписати овај споразум почетком априла на Дигиталном самиту у Београду. Имајући у виду комплексност процеса, БиХ ће затражити да се почетак примјене споразума пролонгира до 31. децембра 2019. године”, рекли су нам у Регулаторној агенцији за комуникације БиХ (РАК).

Поред тога што је БиХ једина неспремна за потписивање овог споразума, проблем би могло представљати и то што су у тај споразум, који је првобитно још 2014. године договорен између БиХ, Србије, Црне Горе и Македоније, “накнадно”, и то у љето прошле године, укључени Косово и Албанија, што може представљати проблем, прије свега за Србију, али и за БиХ, која га још није признала.

Ана Брнабић, предсједница Владе Србије, рекла је да увођење такси Косова за робу из Србије угрожава све остале регионалне споразуме који треба да буду потписани, попут споразума о ромингу.

“Регионални роминг споразум је усаглашен. Идеја је била да буде потписан 4. априла. Како сада да кажемо: 'Хајде да потписујемо нове регионалне споразуме', колико год они били у интересу грађана, када се не поштују стари регионални споразуми, и то основни регионални споразум какав је ЦЕФТА”, упитала је Брнабићева.

Подсјећања ради, цијелу причу у вези са смањењем цијена роминга у земљама региона покренула је Европска унија у којој је роминг међу чланицама већ укинут. Смањење цијена роминга само је дио Дигиталне агенде за западни Балкан, која, између осталог, подразумијева увођење широкопојасне мреже, повећање сајбер сигурности, повјерења и дигитализацију индустрије, али и јачање дигиталне привреде и подстицање друштва за истраживање и иновације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана