БиХ напустило 850 транспортних фирми и 2.500 возача

avaz.ba
БиХ напустило 850 транспортних фирми и 2.500 возача

Сарајево - Због сталног повећања цијена горива, лоших увјета пословања и бројних намета, ове је године у земље Европске уније и региона своје сједиште преселило више од 850 фирми које се баве аутопревозом.

Како пише Аваз због гашења пословања у БиХ и губитка посла, трбухом за крухом, према неким процјенама, кренуло је и око 2.500 професионалних возача.

Иду у Словенију

Само на подручју Тузланског кантона тренутно на регистрацију изван БиХ чека двадесетак фирми.

- Немјерљиве су предности тих држава у односу на нашу. Тако је лакше отворити фирму, бољи је приступ тржишту, потицајима, повољније су законске процедуре... Рецимо, добивање порезног броја у Хрватској за страну фирму траје отприлике од три до пет минута, а код нас се чека и до четири мјесеца - рекао нам је Жељко Жепић, предсједник Удружења међународних цестовних превозника при Спољноговинској комори БиХ.

Додао је и да је тржиште у БиХ толико отворено да је словеначком или аустријском превознику лакше радити на нашем тржишту него на домаћем.

- С друге стране, царински и технички прописи у БиХ за возила и цестовни пријевоз толико су подложни различитим тумачењима да понекад помислимо да их наша власт доноси само за једну мјесну заједницу - каже Жепић.

Према ријечима Муамера Бербића, власника фирме из Тузле, аутопревозници највише бирају Словенију, гдје је и најлакше отворити фирму.

- Први разлог је мањак дозвола за међународни транспорт. Годишње се број ових дозвола код нас повећа тек за 20, а возила је све више. Ту су и бројни намети које плаћамо држави. Фирме које се баве међународним транспортом из Европске уније имају право на поврат дијела акцизе за гориво, што код нас није случај. Такођер, имају право и на поврата ПДВ-а – каже Бербић.

Брзо до пензије

Истиче да је из његове фирме од 2016. године у Словенију отишло чак 30 возача и да су сви наводили исте разлоге.

- Само Словенија прихвата наше возачке дозволе. Наши возачи прво иду тамо, ту након неког времена стекну право и преведу дозволу на Њемачку. Казали су ми и да ће у Словенији за пет година радног стажа имати пензију, као да су у БиХ радили пуних 40 година. Људи нам одлазе јер тамо имају бољи посао, више плаће, осјећају се сигурнијим - каже Бербић.

 Из Републике Српске отишло 3.000 возача

На поразну статистику недавно су упозорили и из Удружења за унутрашњи и вањски транспорт РС.

Према њиховим подацима, за посљедњих осам мјесеци из Републике Српске у Словенију је отишло око 3.000 професионалних возача, а фирме које се баве превозом већ увелико траже замјену за њих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана