БиХ још нема нужне резерве нафте

nezavisne.com
БиХ још нема нужне резерве нафте

Беч - Босна и Херцеговина је једина земља у Европи која није имплементирала ниједну обавезу Енергетске заједнице када је у питању област нафте и нафтних деривата.

Наиме, ниједну од четири мјере у овој области Енергетске заједнице БиХ није ни почела имплементирати, а прва мјера се односи на обавезу складиштења нафте и нафтних деривата.

“БиХ нема нужне резерве нафте и нафтних деривата на државном нивоу, нити постоји национална стратегија за испуњавање обавеза из директиве 2009/119/ЕЦ ЕУ”, наводе у Енергетској заједници.

Наредна област односи се на доступност нафтних резерви, а истакнуто је да овакве резерве не постоје, а не постоје ни процедуре за извјештавање о стању у нафтном сектору.

“Тренутно не постоје процедуре за прикупљање мјесечних података. Такви статистички подаци би служили као основа за одређивање потребне количине залиха како би БиХ била у могућности да испуни своје обавезе”, истакли су у Енергетској заједници.

Такође, као четврту мјеру, наводе да БиХ није ни развила процедуре које би јој помогле да испуни своје обавезе у складу с директивом 2009/119/ЕЦ.

“Модел за техничку помоћ о нафтним залихама који је Секретаријат послао 2016. године још није произвео конкретне приједлоге нити акције Министарства за спољну трговину и економске односе и радне групе која је успостављена с тим циљем”, наведено је. Истичу да Министарство спољне трговине треба да преузме водећу улогу у том напору и да координише рад на успостављању базе података на двомјесечној основи.

“Упитник Заједничке организације за прикупљање података о нафти још није ни послат”, навели су у Секретаријату Енергетске заједнице.

Директива 2009/119/ЕЦ тражи да земље чланице имају залихе или у количини колико се у просјеку увезе за период од 90 дана или у количини просјечне потрошње у периоду од 60 дана, с тим да се као обавеза за земљу узима она сума која је већа.

“У сваком тренутку земља чланица мора обезбиједити да су хитне залихе и специфичне залихе на располагању и физички доступне како би била испуњена ова директива. Земље чланице ће успоставити механизме за идентификацију, обрачун и контролу ових залиха на начин да могу у сваком тренутку бити верификоване”, наведено је у директиви.

У категорију нафте и нафтних деривата, према директиви, спадају етанол, течни гас, моторни бензини, керозин, дизел, моторна уља и друга мазива, мазут, битумен, парафински восак, као и нафталин.

Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ, каже да у наредном периоду постоје двије битне ствари на којима БиХ мора радити.

“То је одлука о квалитету нафтних горива која је урађена од стране Министарства, али нема сагласности ентитета. Друга важна ствар је имплементација директиве ЕУ о успостави обавезних резерви нафте, али ни о овом питању нема договора ентитета”, рекао је Шаровић.

Он је додао да је рок за имплементацију директиве 2009/119/ЕC до 2023. године.

Неиспуњене обавезе

- Обавеза складиштења нафте и нафтних деривата

- Доступност нафтним резервама

- Процедура за извјештавање о стању у нафтном сектору

- Нису развијене процедуре које би помогле да се испуни обавеза у складу с директивом 2009/119/ЕЦ

Нафта и нафтни деривати према директиви

- Етанол

- Течни гас

- Моторни бензини

- Керозин

- Дизел

- Моторна уља и друга мазива

- Мазут

- Битумен

- Парафински восак

- Нафталин

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана