BiH ima najmanje zaštićenih prirodnih područja u Evropi

Srna
BiH ima najmanje zaštićenih prirodnih područja u Evropi

Sarajevo - BiH je zemlja sa najnižim procentom zaštićenih prirodnih područja u Evropi, a zahvaljujući projektu UN, to bi moglo biti promijenjeno u naredne tri godine, ocijenjeno je na inicijalnom sastanku nadležnih organa u ovoj oblasti održanom na Bjelašnici.

Na sastanku je istaknuto da je cilj da stepen zaštićenih područja u BiH bude povećan sa tri na 17 odsto.

Pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine u Republici Srpskoj Svjetlana Radusin smatra da će projekat, osim zaštite prirode, donijeti i niz ekonomskih prednosti.

Ona naglašava da će se u BiH konačno početi štititi endemske vrste i brojna zanimljiva staništa životinja i biljaka. Osim toga, biće određen stepen ugroženosti nekih vrsta.

Federalni ministar ekologije i turizma Edita Đapo izjavila je da bi rezultati projekta trebalo da daju smjernice kako nastaviti dalje sa zaštićenim prirodnim područjima i koja područja treba zaštititi.

"Važno je da se podigne svijest o takvim područjima koja su vrlo važna za očuvanje prirodnih, ali i društvenih i ekonomskih resursa", naglasila je Đapo.

Ona je navela da Kanton Sarajevo prednjači po broju zaštićenih područja, a da su Bijambare, koje godišnje imaju na desetine hiljada posjetilaca, pokazatelj isplativosti zaštite, prenose federalni mediji.

Sastanak je održan u okviru Projekta pod nazivom "Postizanje očuvanja biološke raznolikosti kroz uspostavljanje i efikasno upravljanje zaštićenim područjima i izgradnju kapaciteta za zaštitu prirode u BiH", koji je finansirao i odobrio Globalni fond za životnu sredinu, a biće realizovan putem projekta organizacije UN za životnu sredinu /UNEP/ u saradnji s nadležnim ministarstvima.

Izvršni partneri i osnovni korisnici projekta su Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i federalno Ministarstvo ekologije i turizma.

Drugi predloženi ključni akteri u pripremi i provođenju projekta su Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske, federalno Ministarstvo prostornog uređenja, Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, Fond za zaštitu životne sredine FBiH, te niz akademskih institucija i nevladinih organizacija uključenih u pitanja biodiverziteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana