БиХ и NATO: Улазак у савез стратешки циљ

В. Кулага, Д. Шајиновић
БиХ и NATO: Улазак у савез стратешки циљ

Бањалука - Спољна политика БиХ усмјерена је ка очувању и унапређењу мира, безбједности, демократског и свеукупног развоја, а приближавање Европској унији и NATO-у дефинисано је као стратешки циљ земље.

У Комисији за NATO интеграциони процес БиХ наглашавају да је Предсједништво БиХ, ради спровођења овог опредјељења, још 2003. године кроз документ "Општи правци и приоритети за спровођење спољне политике БиХ" дефинисало приближавање ЕУ и NATO-у као стратешке циљеве.

- Пријемом у "Партнерство за мир" (PfP) БиХ је показала опредјељење да дође до потпуне интероперабилности у свим областима са свим државама чланицама NATO-а - истакли су у Комисији.

У Комисији су подсјетили да је БиХ на NATO самиту у Риги у новембру 2006. године позвана, а мјесец касније и формално приступила NATO програму "Партнерство за мир".

- По приступању овом програму поднесен је Презентацијски документ који чини основу обликовања напора БиХ, како у спровођењу политичких циљева PfP-а, тако и настојању да постане пуноправна чланица - објаснили су.

Документ за NATO интеграциони процес, истичу у Комисији, приказује кораке које треба предузети и дефинише подручја сарадње. Садржи политичке циљеве партнерства усмјерене на пуноправно чланство у Савезу, подручја сарадње са NATO-ом, идентификована средства и ресурсе које БиХ планира да стави на располагање у програму партнерства.

У Комисији су нагласили и да је БиХ потписала и спроводи Споразум о безбједности информација са NATO-ом, чиме је омогућена размјена повјерљивих информација.

На NATO самиту у Букурешту 2008. БиХ је позвана да започне интензивни дијалог са NATO-ом, а делегација БиХ је октобра 2009. године у Бриселу званично предала захтјев за Акциони план за чланство у NATO (MAP) генералном секретару NATO-а. Сјеверноатлантски савјет је, у Талину 2010. године, на нивоу министара иностраних послова, одлучио да прими БиХ у MAP.

У завршној Декларацији NATO самита у Чикагу из маја 2012. године, савезници су подржали аспирације БиХ ка чланству.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда оцијенио је у сриједу да активирање MAP-а треба да буде приоритет БиХ.

Портпарол NATO штаба у Сарајеву Инес Кубуровић нагласила је да је процес интеграције једне земље најбоља могућност да оствари своје интересе и одговори на интересе својих грађана.

- У процесу приступања земља пролази кроз низ реформи, а у случају БиХ ове реформе би наступиле послије активирања MAP-а и оне би помогле да се не само изгради транспарентнији, ефикаснији и активнији систем, него и реформе од којих би корист имало цијело друштво - рекла је Кубуровићева.

Генерални секретар NATO-а Андерс фог Расмунсен посјетио је прошле године БиХ те изразио велики оптимизам у погледу скорог испуњења услова из Талина и деактивирања MAP-а за БиХ.

Зашто NATO?

"Глас Српске" и "Независне новине" у идућем периоду ће објавити серију текстова о улози NATO-а у изградњи безбједности и очувању мира на територији коју чине земље чланице, као и шта БиХ добија приступањем NATO-у, које су предности чланства у овој организацији, те у којој фази је процес прикључивања БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана