BiH i NATO: Savez temelj demokratije

V. Kulaga, D. Šajinović
BiH i NATO: Savez temelj demokratije

Banjaluka - Članstvo u NATO-u donosi brojne prednosti za stanovnike zemalja članica - od privlačenja investitora do smanjenja korupcije u društvu, a NATO predstavlja temelj za izgradnju demokratskog sistema.

Poručeno je to na javnoj tribini o prednostima članstva u NATO-u, koja je juče održana u Banjaluci.

Član Komisije za NATO integracioni proces Savjeta ministara BiH Igor Pilić iz Ministarstva inostranih poslova BiH naglasio je da bio ulazak u ovaj savez donio mnogo dobroga stanovnicima BiH.

- U cijeloj BiH se pokreće priča koje nije bilo, a to je da li BiH treba ili ne treba da uđe u NATO. Naglašavam da se ovakve odluke ne dešavaju preko noći, ali su istraživanja pokazala da se podržavanje, odnosno nepodržavanje zasnivaju u većini slučajeva na emocijama. Prema tim podacima, u RS je zabilježena najviša podrška od oko 37 odsto, a u FBiH veća od 70 odsto - istakao je Pilić.

Naglasio je da su emocije potrebne, ali dodaje da oni narodi i pojedinci koji donose odluke na osnovu emocijama nemaju budućnost.

- Članstvo u NATO-u za svaku zemlju članicu pojedinačno znači veliki plus kada se gledaju mir, stabilnost i to u smislu slobode života, niske stope korupcije i brojnih drugih stvari koje donose pozitivne promjene u društvu - rekao je Pilić i naglasio da to u dobroj mjeri objašnjava da NATO nije samo vojni savez.

Zemlja se, prema njegovim riječima, mora dovesti na određen nivo efikasnosti i na putu ka NATO-u moraju se sprovesti određene reforme koje će podići kvalitet života svim njenim stanovnicima.

- NATO u tom smislu donosi mir i stabilnost na duge staze, kao i rast investicija za bolji život - rekao je Pilić.

On je ocijenio da u BiH još nema dovoljne političke volje da bi se potrebne reforme sprovele do kraja za prelazak jedne stepenice na putu ka NATO-u.

Pilić je podvukao da postoji dosta mitova u vezi sa članstvom u NATO-u, među kojima je i ukidanje entiteta u BiH.

- U NATO-u svi mogu da pronađu svoje interese, da podignu standard života. Time se članstvom u NATO-u stiču ogromne beneficije i jednostavno je ovo velika šansa za cijelu BiH - rekao je Pilić.

Govoreći o uslovima koji su dati BiH od strane Alijanse, on je podsjetio da je od 2010. godine aktivan zahtjev za rješavanje pitanja vojne imovine unutar BiH.

- Na toj stepenici se još stoji jer postoje dva koncepta u vezi sa tim i još nema rješenja ovog pitanja - naglasio je Pilić.

Govoreći o odlučivanju unutar Alijanse, on je podvukao da se sve odluke donose konsenzusom.

Iako su u Ministarstvu odbrane BiH obećali da će njihov predstavnik, koji bi objasnio šta se radi u BiH po pitanju NATO integracija, biti jedan od uvodničara na javnoj tribini, učešće su otkazali dva časa prije početka same tribine.

Osim u Banjaluci, javne tribine o ovoj temi održane su u Trebinju, Bijeljini, Istočnom Sarajevu i Doboju.

Zašto NATO?

"Nezavisne novine" i "Glas Srpske" objavili su seriju tekstova o ulozi NATO-a u izgradnji bezbjednosti i očuvanju mira na teritoriji koju čine zemlje članice, kao i o tome šta BiH dobija pristupanjem NATO-u, koje su prednosti članstva u ovoj organizaciji, te u kojoj fazi je proces priključivanja BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana