Безнађе седмично однесе четири живота

Анита Јанковић-Речевић
Безнађе седмично однесе четири живота

Бањалука - Сваке седмице у просјеку четири становника Српске почини самоубиство, а осјећај безнађа у посљедње четири године однио је 884 живота особама којима је суицид у датом тренутку изгледао као једини излаз.

- Прошле године самоубиство је починило 207 особа и то 155 мушкараца и 52 жене, док се годину раније убило 222 људи од којих 173 мушкарца и 49 жена. Најчешћи начин на који су становници себи прекратили живот је вјешање и употреба ватреног оружја - рекли су у Министарству унутрашњих послова (МУП) РС.

Да су мушкарци чешће изложени суициду показују и подаци МУП-а из претходних година, према којима је 2014. године евидентирано 229 самоубистава, од чега су чак 182 починила мушкарци.

- Слична ситуација била је у 2015. године, када је евидентирано 226 самоубистава, од којих су 176 починили мушкарци - навели су у МУП-у.

За разлику од Српске, гдје је број самоубистава посљедњих година  у благом опадању, на подручју ФБиХ лани је дошло до повећања броја људи који су себи одузели живот за 14,6 одсто у односу на 2016.

Према подацима Федералне управе полиције, лани је самоубиство починило 219 особа што је за 27 више него годину раније.

Психолог Александар Милић каже да је психолошко стање нације све лошије, те да самоубиству готово увијек претходе лоши услови живота.

- Незапосленост, безнађе и слаба перспектива доводе грађане у психолошки тјеснац, одакле они као једини излаз виде  самоубиство и смрт - рекао је Милић. 

Појаснио је да људи који се одлуче да себи скрате живот пролазе кроз различите фазе, почевши од опште немоћи, преко пада емоционалних и виталних снага, све до пада менталних способности.

- Грађани све више западају у кризе јер заврше школе након чега се не могу запослити, не могу формирати породицу и стамбено се обезбиједити. Све то утиче на ментално здравље и ти фактори често касније у животу донесу кобне посљедице - каже Милић.

Социолог Ведран Француз истиче да је проценат сиромашних у БиХ огроман што буди песимизам међу становништвом.

- Тешка социјална ситуација доводи до већег броја самоубистава. С друге стране, процес транзиције код нас предуго траје, а посљедице рата се осјете и деценијама након његовог завршетка. Људи који дижу руку на себе су често они који носе трауме из тог времена - рекао је Француз.

Регион

У земљама региона највећи број самоубистава у односу на број становника извршен је у Словенији, Хрватској и Србији. У Словенији годишње на 100.000 становника 21,4 особа изврши самоубиство, у Хрватској 17,5, а у Србији 17 особа.

Према посљедњим подацима Свјетске здравствене организације, у БиХ годишње на 100.000 становника шест изврши самоубиство. Из Свјетске здравствене организације упозоравају да сваке године око 800.000 људи у свијету одузме себи живот, што значи да једна особа на сваких 40 секунди почини самоубиство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана