Bez traga o još 1.665 nestalih

Agencije
Bez traga o još 1.665 nestalih

Hag, Banjaluka - Predstavnici RS upozorili su juče, povodom Međunarodnog dana nestalih osoba, da treba vršiti pritisak na Tužilaštvo, Sud i Institut za nestala lica BiH da ubrzaju traženje nestalih iz Srpske, a ako izostanu rezultati, taj proces treba vratiti u nadležnost Srpske.

Širom RS juče su položeni vijenci na spomen-kosturnice, a ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović izjavio je da RS traži 1.665 nestalih boraca i civila iz proteklog rata dodajući da se u tri spomen-kosturnice u RS nalazi još 650 neidentifikovanih posmrtnih ostataka. Naveo je i da su od 2008. godine identifikovane svega 33 srpske žrtve.

U Banjaluci je juče održan okrugli sto simboličnog naziva "1665", a na Trgu Krajine dijeljeni su leci i crni baloni sa natpisom "Gdje je?".

Član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Milutin Mišić kazao je da je institut izašao iz svog mandata, te da RS treba da pokrene pitanje njegovog ukidanja.

Međunarodna komisija za nestala lica (ICMP) najavila je juče pokretanje restrukturisanog onlajn centra o pitanju nestalih lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana