Без струје стотине села

Анита Јанковић и дописници
Без струје стотине села

Невесиње, Бањалука - Јака киша и снијег проузроковали су проблеме у Српској, а најтежа ситуација у четвртак је била на подручју Херцеговине гдје је без струје остало више од стотину села, док су у многим крајевима путеви завијани.

У Херцеговини је пало више од 100 литара кише по метру квадратном, а пратио је и јак снијег и вјетар. Најтежа ситуација је у Невесињу, гдје је без електричне енергије остало педесетак села.

- Због невремена се ситуација погоршала и на подручју Гацка гдје струју нема око 30 села. Санацију мреже отежава јак вјетар, који је формирао сњежне наносе и до два метра - рекао је руководилац техничког сектора "Електрохерцеговине" Требиње Небојша Рикало.

Он је додао да је на подручју Билеће ситуација нешто боља, али да је и тамо 11 села без струје. На подручју Требиња без напајања су остала села на подручју Ластве и Љубомира, док су у Љубињу кварови углавном санирани.

Критична ситуација је и на подручју Српца, гдје је проглашена ванредна ситуација због квара на црпној станици "Ина" која не може примити сву воду. Водостај Саве у Градишци је у порасту, али је ситуација под контролом.

- Ријека се дјелимично излила из корита у небрањеном подручју, али није критично - рекао је начелник општинске Цивилне заштите и Комуналне полиције Бошко Пуцар.

Обилне падавине захватиле су и сарајевско-романијску регију у којој су насеља у многим општинама остала без струје. Најтеже стање је на Сокоцу на локалитетима Каљине, Подроманије, Кнежине и Стјенице, Подграба, Јахоринског Потока и Требевића. Извршни директор за техничке послове у "Електродистрибуцији" Пале Бошко Југовић рекао је да велике проблеме представљају непроходни путеви и прекид сигнала мобилне телефоније.

На подручју Сребренице непроходни су сви локални путеви због снијега, док се саобраћај отежано одвија и на регионалним путевима Братунац - Сребреница - Скелани и Зелени Јадар - Милићи преко Подравања. Снијег и јак вјетар проузроковали су прекид у напајању струјом у приградским подручјима Бањалуке и Приједора и у дијеловима општина Челинац, Кнежево, Козарска Дубица, Нови Град, Крупа на Уни и Лакташи. Водостај Врбаса и Врбање у четвртак је био у опадању.

Шумари и рудари на паузи

Снијег је обуставио и експлоатацију шуме и руде боксита у Сребреници.

- Неизвјесно је када ће радови бити настављени због непроходних путева - рекао је директор Шумског газдинства "Дрина" Ратко Мајсторовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана