Bez struje Bratunac, Gacko, Bileća, Ljubinje

Srna
Bez struje Bratunac, Gacko, Bileća, Ljubinje

Trebinje - Opštine Gacko, Bileće i Ljubinje od sinoć su bez električne energije zbog kvara na dalekovodima, potvrdio je Srni Nebojša Rikalo rukovodilac tehničkih poslova "Elektro-Hercegovine" Trebinje.

On kaže da su opštine Gacko i Bileća ostale bez struje zbog kvara na 110-kilovoltnom dalekovodu Trebinje-Bileća, koji bi trebalo da saniraju ekipe "Elektroprenosa BiH" u čijoj je nadležnosti ovaj dalekovod.

Rikalo je rekao da će opština Ljubinje privremeno dobiti struju sa stanice Veličani, dok ne bude saniran 35-kilovoltni dalekovod Stolac-Ljubinje.

On je naveo da će ekipe "Elektro-Hercegovine" sanirati kvarove na dijelu trebinjske opštine, napominjući da jedan dio dalekovoda pripada opštini Stolac u Federaciji BiH.

Zbog pada elektrostubova bez struje su i područja Jasen i Ljubomir u Trebinju.

Rikalo napominje da se intezivno radi i na otklanjanju kvarova, koji su prouzrokovali nestanak električne energije u nevesinjskim selima.

Bratunac i veliki broj sela bez struje

Bratunac i veći broj sela u toj i srebreničkoj opštini već nekoliko časova su bez struje zbog kvarova na elektromreži, koje su izazvale obilne snježne padavine.
Radnici "Elektrodistribucije" su na terenu, ali u ovoj firmi nisu mogli dati odgovor kada će se normalizovati elektrosnabdijevanje, jer je riječ o većem broju kvarova na razuđenoj elektromreži.

Urbani dio Srebrenice, nakon nekoliko kraćih prekida u elektrosnabdijevanju tokom noći, danas ima uredno napajanje strujom.

U srebreničkoj opštini i dalje je većina lokalnih puteva u brdskom i planinskom području neprohodna, jer snijeg i dalje pada i brzo zatrpava i pročišćene putne dionice.

Regionalni putevi u ove dvije opštine su prohodni, ali se saobraćaj odvija otežano zbog vode i raskvašenog snijega na kolovozima.

Snabdijevanje vodom Srebrenice i Bratunca za sada je uredno, a u službama lokalne Civilne zaštite kažu da su u porastu vodostaji svih rijeka u srednjem Podrinju, ali da nema opasnosti od njihovog izlivanja.

Telefonski i internet saobraćaj u Srebrenici normalo funkcionišu, dok su u Bratuncu i selima gdje nema napajanja električnom energijom u prekidu fiksna telefonija.

Ugroženog stanovništva u ovim opštinama nema, potvrdili su štabovi Civilne zaštite.

"Romanijaputevi": Svi putevi prohodni i očišćeni

Istočno Sarajevo - Svi magistralni i regionalni putevi na području Sarajevsko-romanijske regije su prohodni i očišćeni, bez obzira što snijeg intenzivno pada, rekao je jutros Srni tehnički direktor sokolačkog preduzeća "Romanijaputevi" Dragan Buloščić.
"Saobraćaj se odvija bez poteškoća, mada u podnožju prevoja ima teških vozila i kamiona koji povremeno čekaju na bolju prohodnost", dodao je Buloščić.

Prema njegovim riječima, ekipe "Romanijaputeva" su na terenu, putevi su posuti solju, pa se može očekivati stabilizacija uslova za vožnju uprkos činjenici da snijeg i dalje pada.

Buloščić je potvrdio da su oba pravca prema Jahorini, i preko Pala i preko Trebevića, prohodna i bezbjedna za saobraćaj, te dodao da su ekipe "Romanijaputeva" spremne da obezbijede nesmetano odvijanje saobraćaja i tokom vikenda, kada se na ovim pravcima očekuje veći broj vozila.

On kaže da na putnim pravcima, koje održavaju "Romanijaputevi", nema nikakvih zabrana kretanja vozila, te da jedino saobraćajna policija preventivno upozorava vozače na korištenje zimske opreme i dodatnu pažnju u saobraćaju.

U nadležnosti "Romanijaputeva" je održavanje i čišćenje magistralnih i regionalnih puteva na Sarajevsko-romanijskoj regiji, a među prioritetima su oba putna pravca prema Jahorini, preko Pala i Trebevića.

Ukupna dužina ovih dionica je oko 600 kilometara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana