Без родитељског старања 454 малишана

С. Ђ.
Без родитељског старања 454 малишана

Бањалука - У Српској постоје 454 малишана без родитељског старања, од којих је 80 одсто смјештено у 177 хранитељских породица.

Рекла је то помоћница министра здравља и социјалне заштите РС Бранка Сладојевић на конференцији за новинаре поводом обиљежавања 15. маја, Међународног дана породице и почетка кампање “Свако дијете треба породицу”. Она је истакла је да су остали малишани  смјештени у Дом “Рада Врањешевић”, те додала да у око 20 локалних заједница нема ниједне хранитељске породице.

- Промовишемо хранитељство, али и правимо план трансформације јединог Дома за незбринуту дјецу. Циљ је да се за пет година смањи број дјеце у установама, а да Дом постане ресурсни центар за стручњаке из социјалне заштите. Планирано је успостављање нове услуге породичног сарадника, који би имао одређен број породица у ризику са којима би сарађивао - каже Сладојевићева.

Конференцији је присуствовала и Сања Арсенић из Лакташа која је пуних 12 година, од своје 11. године, била смјештена у хранитељским породицама.

- Моја биолошка мајка није имала могућности да ме школује и да изведе на прави пут. Захваљујући хранитељској породици, завршила сам основну и средњу школу, а потом и факултет. Сад сам удата и запослена, али сигурно не бих успјела без хранитељске породице и Центра за социјални рад - прича Сања која је препоручила свима, који имају могућности, да приме неко дијете и омогуће му бољи живот.

Мирела Шуман из фондације “Инфохаус”, партнерске организације УНИЦЕФ-а у БиХ је казала да је да у БиХ постоји око 2.000 малишана који чекају неки вид смјештаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана