Bez posla 83 magistra i sedam doktora nauka

Dragana Keleč
Bez posla 83 magistra i sedam doktora nauka

Banjaluka - Da diploma nije garancija za zaposlenje, potvrđuje podatak da je na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS više od 13.500 visokoobrazovanih, a među njima 83 magistra i sedam doktora nauka.

Na biroima je najviše finansijskih radnika i ekonomista, te diplomiranih pravnika i profesora razredne nastave.

S druge strane, među visokoobrazovanim bez posla je najmanje profesora matematike i fizike, veterinara, ljekara i stručnjaka iz oblasti informacionih tehnologija.

- Poslodavci posljednjih godina najviše traže upravo stručnjake informacionih tehnologija - kažu u Zavodu za zapošljavanje RS.

Direktor Agencije za zapošljavanje "Spektar" Miroslav Vukajlović rekao je da mnogi poslodavci prilikom zapošljavanja i izbora kandidata uglavnom procjenjuju koliko će im budući saradnici biti produktivni.

- Veći potencijal za produktivnost imaju kandidati koji posjeduju više kompetencija, odnosno više znanja i iskustava. To je i jedan od ključnih elemenata prilikom gotovo svih zapošljavanja - ističe Vukajlović.

Prema njegovim riječima, poslodavci nemaju vremena ni novca da rizikuju i zaposle nekoga sa visokom stručnom spremom ako on nema potrebne vještine.

- Veliki je i broj kompanija koje zapošljavaju ljude bez iskustva, ali koji imaju dobru motivaciju za rad, poznaju strane jezike i imaju razne druge kompetencije - smatra Vukajlović i dodaje da posjedovanje fakultetske diplome nije presudno prilikom zaposlenja.

Kako bi mladi aktivnije tražili radna mjesta, uz podršku "Projekta zapošljavanja mladih DžEP" koji finansira Vlada Švajcarske, uspostavljena je mreža klubova za traženje posla. Ovi klubovi u okviru Zavoda za zapošljavanje RS postoje u Banjaluci, Gradišci, Srpcu, Novom Gradu, Doboju, Modriči, Tesliću, Derventi, Rudu, Zvorniku i Nevesinju.

- Zaključno sa 30. septembrom ove godine do posla uz podršku ovih klubova došlo je 347 ljudi - rekli su u Zavodu i dodali da je lani 608 mladih putem klubova uspjelo da pronađe zaposlenje.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović ističe da obrazovni sistem već godinama ne prati potrebe tržišta i da je to glavni uzrok velikog broja nezaposlenih sa fakultetskim diplomama.

- Tržište rada mora biti žila kucavica koja će Ministarstvu prosvjete govoriti kojim putem da ide. Ako se tu napravi greška u koracima, koja se očigledno pravi, onda imamo hiperprodukciju kadrova koji nikome ne trebaju i koji nikada neće naći posao - istakao je Pavlović.

S druge strane, kadar koji je potreban poslodavcima, kako kaže Pavlović, upisna politika, nažalost, ne favorizuje dovoljno.

- Strane kompanije otvaraju firme kod nas i uvijek su im potrebni kvalitetni stručnjaci u oblasti informacionih tehnologija - dodao je Pavlović.

Najmanje evidentiranih na birou

- profesora matematike i fizike

- diplomiranih veterinara

- ljekara

- stručnjaka iz oblasti informacionih tehnologija

Najviše nezaposlenih

- 3.544 finansijska radnika i ekonomista

- 1.792 pravnika

- 743 profesora razredne nastave

Gdje se nalaze klubovi za traženje posla

- Banjaluka

- Gradiška

- Srbac

- Novi Grad

- Doboj

- Modriča

- Teslić

- Derventa

- Rudo

- Zvornik 

- Nevesinje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana