Bez plaćanja naknade za legalizaciju do petka

Srna
Bez plaćanja naknade za legalizaciju do petka

Banjaluka - U Republici Srpskoj u petak ističe rok do kog je potrebno da vlasnici ili investitori bespravno sagrađenih objekata podnesu zahtjev za legalizaciju kako, osim naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta i rente, ne bi plaćali i naknadu za legalizaciju.

Pozivajući vlasnike, odnosno investitore bespravno sagrađenih objekata da iskoriste preostalo vrijeme za podnošenje zahtjeva za legalizaciju, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić podsjetila je da Zakonom o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata pravo na podnošenje zahtjeva za legalizaciju nije ograničeno rokom, ali da zakon propisuje rok do kojeg se ne plaća dodatno naknada za legalizaciju, a to je šest mjeseci od stupanja na snagu zakona, odnosno 18. januara 2019. godine.

Ona je upozorila da svi investitori bespravnih objekata koji nakon tog datuma podnesu zahtjev za legalizaciju, osim naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta i rente, plaćaju i naknadu za legalizaciju bez obzira na to o kojem objektu je riječ.

- Ukoliko se radi o objektima za koje se, u skladu sa Zakonom o uređenju prostora i građenju, obračunava naknada za uređenje gradskog građevinskog zemljišta i renta, u tom slučaju naknada za legalizaciju iznosi 20 odsto od njihovog obračunatog iznosa - rekla je Golićeva. Prema njenim riječima, ukoliko je riječ o objektima za koje se pomenute naknade ne obračunavaju, naknada za legalizaciju iznosi dva odsto od predračunske vrijednosti tog objekta, a računa se na osnovu predmjera i predračuna svih radova iz glavnog projekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana