Bez mjesta u vrtiću u Sroskoj ostalo 1.300 mališana

Anita Janković-Rečević
Bez mjesta u vrtiću u Sroskoj ostalo 1.300 mališana

Banjaluka - Iako je u Republici Srpskoj ove školske godine za 18,7 odsto povećan broj mališana koji borave u vrtićima, liste čekanja i dalje su predugačke pa tako svoje mjesto u vrtiću lani u septembru nisu dobili 1.331 dječak i djevojčica.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, u predškolskim ustanova u Srpskoj boravi 12.156 mališana, od čega njih 2.470 u jasličkoj grupi. Gužve u vrtićima najviše problema zadaju roditeljima u najvećem gradu Srpske, gdje lani 530 mališana nije primljeno u javne ustanove zbog popunjenosti kapaciteta. Mjesta je, prema podacima zavoda, manjkalo i u banjalučkim privatnim ustanovama pa se tako ispod crte našlo 29 dječaka i djevojčica. 

U drugim lokalnim zajednicama u Srpskoj situacija je bila nešto povoljnija. U Istočnom Sarajevu kod kuće je zbog nedostatka mjesta ostalo 98 djece, dok je u Derventi za igru u obdaništu uskraćeno 90 mališana. Na području Bijeljine 74 dječaka i djevojčice nisu dobili vaspitačicu, a smještajnih kapaciteta manjkalo je i u vrtićima u Čelincu i Prijedoru, gdje je na listi čekanja ostalo 61, odnosno 56 djece. 

Direktorica Centra za predškolsko obrazovanje u Banjaluci Jelena  Kurtinović istakla je da konstantno rade na povećanju kapaciteta u vrtićima kako bi bile skraćene liste čekanja i prevaziđen taj višegodišnji problem.

- Do kraja godine kapacitete ćemo proširiti za oko 60 mjesta. U 24 javna banjalučka vrtića smještaj čeka oko 2.000 mališana, ali mnogi od tih zahtjeva nisu aktivni jer roditelji podnose zahtjeve čim se dijete rodi iako uglavnom kreće u vrtić tek kada navrši godinu - dodala je Kurtinovićeva.

Predsjednik Udruženja privatnih predškolskih ustanova u Srpskoj i direktor banjalučkog vrtića “Andrej” Sanjin Buzadžija kaže da nije upoznat sa listama čekanja u privatnim vrtićima u gradu na Vrbasu, naglašavajući da je neophodno izvršiti reorganizaciju objekata u kojima borave najmlađi.

- Ne znam da je bilo mališana koji nisu mogli dobiti mjesto u privatnom sektoru. Samo u mojoj ustanovi trenutno ima 15 slobodnih mjesta, a u gradu ima još oko 30 privatnih vrtića i vjerujem da mnogi imaju bar nekoliko slobodnih mjesta. Problem je što na području grada imamo mjesne zajednice u kojima ima i po šest objekata, a u drugima nema nijedan. Zbog takvog stanja neophodna je reorganizacija predškolskih ustanova jer ima dosta područja koja su izostavljena - naveo je Buzadžija.

Kapaciteti

Predškolsku ustanovu u Srpskoj nema čak 20 opština. Smještajni kapaciteti u vrtićima su, prema podacima Zavoda za statistiku, bili zadovoljavajući u Berkovićima, Bileći, Vlasenici, Gacku, Sokocu, Kneževu, Kostajnici, Loparama, Ljubinju, Milićima, Modriči, Mrkonjić Gradu, Nevesinju, Rogatici, Srpcu, Srebrenici, Čajniču, Šekovićima i Šipovu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana