Bez marke u džepu pokorili Evropu

Danijela Stokanić
Bez marke u džepu pokorili Evropu

Banjaluka - Spavanje na krovu diskoteke i u šatoru ispred hostela za beskućnike, kupanje u gotovo zaleđenoj rijeci, sumnja da su teroristi, samo su dio doživljaja trojice banjalučkih studenta koji su se otisnuli na put duži od 1.000 kilometara i to bez marke u džepu.

Novica Laketić iz Kneževa, Vukašin Latinović iz Prnjavora i Ognjen Cvijanović iz Gacka su tokom sedmodnevne avanture putovanja Evropom prošli sve i svašta, a najteže im je bilo, kako kažu, sedam sati stajati na kiši sa ruksacima teškim više od 20 kilograma.

Kako bi uspjeli da stignu do cilja, koji je u ovom slučaju bio Pariz, ova tri drugara snalazila su se na razne načine jer, kako kažu, nije nimalo lako u "bijelom svijetu bez dinara napuniti stomak i naći sigurno skrovište za spavanje".

Riječ je o takmičenju "Can You Make It?", koje je organizovao  "Red Bul", a u kojem je učestvovalo 165 timova iz cijelog svijeta. Svi oni su od starta trebali da pređu 1.000 kilometara kako bi stigli do cilja - Pariza. Laketić je ispričao da je njihov start bio škotski grad Edinburg.

- Prilikom putovanja držali smo se mape i zajedničke aplikacije, pomoću koje smo razmjenjivali informacije sa ostalim učesnicima. Kako bismo iz Škotske došli do Pariza, prošli smo kroz najmanje 20 nama do sada nepoznatih gradova - rekao je Laketić, dodajući da su im na samom startu takmičenja uzeli sav novac i na cilju vratili.

Iz mjesta u mjesto prevozili su se na razne načine, od autostopa, pješačenja, do ukrcavanja u voz krišom.

- Dešavalo se da nas kondukteri primijete pa nas istjeraju iz voza jer nemamo novca za kartu, ali nismo odustajali, čekali smo drugi. Mnogo toga smo mogli da platimo limenkama, naravno, ukoliko naletimo na razumijevanje tamošnjih ljudi. Tako smo zahvaljujući samo jednoj limenci nas trojica večerali i pili skupo vino u jednom od najelitnijih restorana. Svi gosti su nas gledali u čudu - ispričao je Laketić, dodajući da su na samom staru dobili 24 limenke.

Njegov saputnik Vukašin kaže da se nisu kupali danima i da on više nije mogao izdržati pa se bućnuo u hladnu rijeku.

- Najgora stvar koja mi se mogla desiti je da sam poslije tog kupanja shvatio da sam mogao sakupiti poene zahvaljujući kojima smo mogli dobiti još 24 limenke ovog energetskog pića. Zbog čega smo to ponovili sva trojica - priča on.

Bilo je još niz zadataka zahvaljujući kojima su skupljali poene, a koji su na kraju igrali najveću ulogu u pobjedi.

- Jednom smo čak spavali ispred hostela za beskućnike jer nismo na vrijeme poslali mejl da rezervišemo mjesto. Čak smo se vozili i sa policajcima, koji su na kraju željeli da se fotografišu sa nama - rekao je Latinović.

Dodao je da ih je prilikom izlaska iz voza u Parizu opkolila francuska policija upirući puške, jer su im kolege iz voza dojavile da su unutra tri sumnjive osobe.

Ali kada su vidjeli njihove pasoše, odmah su ih pustili.

Treći avanturista Ognjen Cvijanović priča da nikad neće zaboraviti spavanje na krovu diskoteke, kada je njihov šator bukvalno skakao od preglasne muzike i buke koja je dolazila sa ulice, kao i kampovanje ispred Ajfelovog tornja.

- Ovo će za nas biti nezaboravno iskustvo i avantura, na kojoj smo upoznali mnogo prijatelja iz cijelog svijeta. Neki su nam obećali doći na ljeto, a neke ćemo i mi posjetiti – rekli su na kraju ove priče ovi avanturisti, ne krijući osmijehe na licu. 

Takmičari su birani na osnovu kratkih videa koje su snimili, a momci iz Banjaluke naglašavaju da su zahvalni MPM studiju iz Prnjavora koji je radio na produkciji njihovog snimka.

Cilj takmičenja

Avanturisti objašnjavaju da cilj takmičenja, koje je trajalo od 12. do 19. aprila, nije bio ko će do Pariza doći prvi, nego ko će imati najbolju priču do dolaska u ovaj francuski grad do određenog vremena.

- Nas trojica smo imali oko 10.000 lajkova i dijeljenja na društvenim mrežama, to su bili neki socijalni poeni. Pojedine ekipe su imale i po 350.000 lajkova i dijeljenja na društvenim mrežama - ispričali su studenti.

Takmičari su dobijali bodove na osnovu izazova koji su im bili postavljeni na kontrolnim punktovima, pratilaca na socijalnim mrežama, te izvršavanja zadataka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana